Komerční prezentace

Kdo má v bance dveře zavřené? Na hypotéku nedosáhnou chudí, staří a zadlužení

Kdo má v bance dveře zavřené? Na hypotéku nedosáhnou chudí, staří a zadlužení

Získat hypotéku není jen tak, důležité je splnit řadu podmínek, mezi nimiž nechybí ty, které se týkají příjmů, platební morálky a věku. Obecně by se mohlo říct, že v bance mají chudí, zadlužení a staří dveře zavřené, avšak dají se zájemci o hypotéku takhle paušalizovat?

Přijde-li do banky žádat o hypotéku zájemce ve věku 63 let s minimální mzdou ve výši 14 600 Kč a s několika nesplacenými půjčkami, je téměř stoprocentně jisté, že hypotéku nezíská, a nečeká ho ani žádná jiná nejvýhodnější půjčka na trhu. S takovýmto profilem se těžko zadlužuje. Co když ale přijdou tři žadatelé, z nichž jeden bude mít minimální příjmy, druhý zadlužený a třetí v předdůchodovém věku?

Chudí mají smůlu. Jaké příjmy jsou ještě dostatečné?

Banky zajímá, jak jsou na tom zájemci o hypotéku s bonitou. Ptají se na výši a stabilitu příjmů i na závazky. Zatímco příjmovou stránku si banky ověřují za pomoci zaměstnavatelů nebo daňového přiznání, tu výdajovou jim pomáhají odkrýt registry dlužníků a výpisy z bankovního účtu.

Říct však, že hypotéka je zapovězena všem s minimální mzdou, nejde. Otázka bonity je velmi individuální záležitostí a vždy je nutné zohlednit obě misky vah. Jdou-li minimální příjmy ruku v ruce s minimálními výdaji, pak není ještě nic prohráno. Rozhodující bude až výše hypotéky a hodnota zastavované nemovitosti, kdy je nutné vzít rozum do hrsti a být pevně nohama na zemi, v případě několikamilionového úvěru je jasné, že výchozí pozice s příjmy 14 600 Kč není ideální.

Dlužníci a neplatiči na hypotéku nedosáhnou

Jestliže jste zadluženi od hlavy až k patě a své závazky nesplácíte, pak se můžete s hypotékou rovnou rozloučit, což vám potvrdí i hypoteční kalkulačka online. Tudy prostě cesta nepovede. Myslet si, že dluhy zatajíte, je bláhové, vaši neschopnost splácet si banka snadno ověří, a to díky registrům dlužníků. Ty na vás navíc neprozradí pouze nesplacené půjčky, ale i neuhrazené faktury za telefon, energie nebo jiné služby.

Pokud ale budete žádat o hypotéku a zároveň budete řádně splácet půjčky už z dřívějška, pak není nic ztraceno. Stačí být dostatečně bonitní, mít vhodnou zástavu a hypotéka může být vaše, pozitivní záznamy v registrech dlužníků nejsou na škodu.

Věk hraje velkou roli. Kdo už je pro banky starý?

U hypotéky platí pravidlo, že by měl být dlužník po celou dobu jejího splácení v produktivním věku. Většina bank tak vyžaduje, aby klienti splatili úvěr do 75 let věku. Přijdete-li v šedesáti s žádostí o hypotéku se splatností na třicet let, máte smůlu. V takové situaci vám nepomůže ani porovnání úvěru a nespasí vás ani žádná online kalkulačka. Ať už budete žádat o hypotéku v té či oné bance, všude se vám dostane tvrdého verdiktu: "Jste neúvěruschopní."





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi