Komerční prezentace

Jak začít obchodovat na burze

Jak začít obchodovat na burze

Nejčastější chyba začínajících obchodníků a i investorů je ta, že se rovnou vrhnou do obchodování a investování, avšak zapomínají na vzdělání. To je na začátku nejdůležitější investicí. Vzdělávat se můžete za pomocí knih, online kurzů, webinářů a vzdělávacích článků, ale i na odborných seminářích. Obchodování na burze není něco, co se naučíte za týden, jedná se o dlouhodobější proces, který může trvat u těch rychlejších pár měsíců až po několik let. Jak se obchodník postupně prokousává různými obchodními styly, trhami, přístupy nebo statistikami, jeho obchodní styl se vyvíjí. Dá se říci, že obchodování je nekonečný proces, který se postupem času formuje a zdokonaluje. V tomto článku se podíváme na to, jak s obchodováním na burze začít.

Jak začít obchodovat na burze

Pro obchodování na burze nepotřebujete příliš věcí. Stačí kvalitní online broker, který vám umožní přístup k online burzám po celém světě skrze obchodní platformu. Světových burz existuje nespočet a můžete na nich obchodovat různé cenné papíry, nejčastěji však akcie, dluhopisy, dále ETF fondy a další aktiva jako komodity a deriváty. Největší z nich jsou:

Jak začít obchodovat na burze

Při obchodování se vám otevírají neomezené možnosti napříč celým světem. V ČR najdete také lokální Burzu Cenných Papírů Praha (BCPP), avšak zde je výběr akcií omezený a likvidita není taková jako na největších světových burzách, kde najdete tisíce titulů.

Na úvod je dobré rozlišovat mezi obchodováním a investováním. Investice je dlouhodobější proces, především z pohledu několika let. Obchodování je proces krátkodobější, od intradenních obchodů až po několik týdnů. U obchodování také rozlišujeme základní obchodní styly:

  • Scalping - extrémně krátkodobý přístup na nejnižších časových rámcích z pohledu minut, pouze pro zkušené obchodníky, kteří vědí, co přesně dělají
  • Intradenní obchodování - obchody v rámci obchodního dne
  • Swingové obchody - obchody držené několik dní, vhodné pro ty, co nemají moc volného času, například chtějí obchodovat při zaměstnání
  • Poziční obchody - dlouhodobější obchody z pohledu několika dní až týdnů

Obchodní styl je dobré si vybrat dle časových možností. Pokud máte času hodně, můžete zvolit intradenní obchody, pokud nikoliv, vyberte například swingové obchodování. Výhodou je, že se obchodovat dá i při zaměstnání. Americké burzy jsou otevřeny až do 22:00, stačí si pouze vyhradit pár hodin za týden. Čím víc zkušeností a informací budete nabírat, tím víc se vám bude vykreslovat váš obchodní styl a strategie, které budete používat. Zkušení obchodníci, kteří již přesně vědí, co na trzích dělají, pak mohou krátkodobě trhy skalpovat. Skalpování vyžaduje tudíž nejvíce znalostí a zkušeností a začátečníci by se mu měli vyhnout.

Jaké instrumenty lze obchodovat

Na burzách jsou základními aktivy akcie, dluhopisy, ETF fondy, futures na komodity, ale i deriváty v podobě CFD kontraktů. Můžete si tudíž vybrat ze široké palety - od akcií a akciových indexů přes zlato, komodity jako kukuřice, pšenice, pomerančový koncentrát, cukr, kakao, z drahých kovů dále stříbro, platinu, palladium nebo alternativní instrumenty jako jsou kryptoměny v podobě Bitcoinu nebo Litecoinu.

Pokud investujete a dlouhodobě instrument držíte, je vhodně využít investiční účty bez páky. Neúčtuje se zde poplatek v podobě swapových bodů za držení pozice přes noc. Pokud naopak chcete intradenně obchodovat, můžete zvolit maržový účet, kde nepotřebujete tak velký kapitál. Nákladem u intradenních obchodů je pouze spread, což je rozdíl mezi nabídkou a poptávkou.

Na začátek si uvědomte, co chcete obchodovat a dle toho si také vyberte vašeho brokera. Brokeři také mají velice často kombinované obchodní a investiční účty, pouze si zvolíte, zda chcete obchodovat na marži či 1:1.

10 nejčastějších chyb začínajících obchodníků

  1. Bez vzdělání jdou rovnou obchodovat - věnujte se nejprve vzdělání, až poté investicím a obchodování. V knihách se skrývá spoustu mouder.
  2. Nerealistické očekávání - nováčci většinou chtějí rychlé zisky bez přílišného úsilí. Tak burza nefunguje. Tam, kde je dlouhodobě zisk, je také spousta práce.
  3. Dohánění ztrát - po sérii ztrátových obchodů se snaží dohnat ztráty, obchodují mimo obchodní plán a zvyšují riziko na obchod
  4. Příliš častá změna obchodní strategie - jakmile po několika týdnech vidí, že strategie netvoří zisk, přejdou na jinou. Trading je o trpělivosti. Pokud víte, že máte pravděpodobnost na své straně, vytrvejte.
  5. Špatně nastavené riziko - nevěnují se nastavení rizika nebo mají rizika špatně nastavená. Práce s rizikem je klíčový ziskový faktor.
  6. Následují dav a mainstream - dají na televizní zprávy, které jsou již dávno v trhu promítnuty, nakupují sexy akcie
  7. Confirmation bias - neboli konfirmační zkreslení: upřednostňují takové informace, které podporují jejich vlastní názor
  8. Nedostatečná analýza trhu - analýze nevěnují příliš času a jejich nákup či prodej není dostatečně podložen výzkumem
  9. Velké ego, zapojování emocí do obchodování - obchodování je o emocích: strachu a chamtivosti. Začátečníci je nemají tak otupené a neumějí s nimi z větší části pracovat. Do obchodů také zapojují ego, což končí většinou velkými ztrátami.
  10. Neznalost instrumentu - nenastudují si před obchodováním daný instrument a přesně nevědí, jak moc velkou pozici obchodují a jaké riziko to s sebou přináší




Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi