Komerční prezentace

Jak vybrat venkovní nástěnné světlo?

Jak vybrat venkovní nástěnné světlo?

Konečně jste si splnili sen a ke svému domečku přistavili terasu, na které můžete s přáteli i svými nejbližšími trávit volný čas. Abyste tam ale mohli sedět i večer, když se setmí, je dobré pořídit si nějaké pěkné venkovní svítidlo. Jak ho vybrat?

Kde najde venkovní světlo své využití?

Kromě toho, že venkovní osvětlení poslouží třeba na výše zmíněné terase, zvýší i vaši bezpečnost. Uvidíte na cestu před sebou, osvítíte branku, takže se už nebudete muset poslepu trefovat do klíčové dírky, zvýší i bezpečnost před zloději i vandaly. Ti nemají osvětlení místa rádi, raději se jim vyhnou.

Ať už tedy máte vlastní nemovitost, pronajímáte si nějaký domeček, nebo řešíte osvětlení třeba kolem firemních prostor, investice do kvalitního venkovního osvětlení se vyplatí.

Víte, že nástěnná svítidla můžete instalovat ke vchodu do domu, nad příjezdovou cestu, na terasu, k bazénu, k poštovní schránce atd.?

Na co se zaměřit, když vybíráte světlo do exteriéru?

Venkovní osvětlení může mít mnoho podob, od toho interiérového se liší vzhledem i ochranou proti vodě. Co si určitě musíte pohlídat?

Stupeň ochrany IP je tím nejdůležitějším parametrem

Když má světlo sloužit venku, musí být chráněno před vniknutím cizích těles i vody. Tahle ochrana se označuje písmeny IP a dvěma čísly. První číslice udává ochranu před pevnými částicemi a pohybuje se mezi hodnotami 0 a 6, druhá číslice symbolizuje ochranu před vniknutím vody a může mít hodnotu 0 až 8. Čím je číslice vyšší, tím větší je i ochrana.

Víte, že u venkovních svítidel je třeba volit minimálně IP 44?

Výběr uzpůsobte i tomu, kam světlo nainstalujete

Nástěnná světla nezaberou moc prostoru, na trhu najdete hned několik variant. Výběr je třeba přizpůsobit tomu, kde bude světlo nainstalované. Jiné se hodí do garáže, jiné na terasu nebo k bazénu.

Víte, že můžete vybírat hned z několika stylů? Je libo vintage, retro, venkovský, antický, industriální nebo úplně jiný styl?

Jak vybrat venkovní nástěnné světlo?

Zajímejte se i o to, kolik energie světlo spotřebuje

Od světla očekáváme, že dostatečně osvítí cílovou plochu. Kvalitní osvětlení něco stojí, takže je fajn se zaměřit i na to, kolik energie spotřebuje. Že se to nedá zjistit jinak než tím, že světlo vyzkoušíte? Omyl!

Zapátrejte po intenzitě osvětlení udávané v lumenech, hodnotu vydělte celkovým příkonem ve wattech a hned víte, na čem jste. Čím vyšší bude výsledek, tím míň za svícení utratíte.

Co vám možná přijde vhod?

Moderní světla toho umí víc než jen osvítit prostor. Fajn je třeba čidlo pohybu, díky kterému se světlo automaticky rozsvítí, když zaregistruje pohyb a následně samo zhasne.

Zejména do takových světel jsou ideální volbou LED žárovky, které se hned rozsvítí na 100 %, nemusí se žhavit. Navíc spotřebují minimum energie. Další vychytávkou je třeba soumrakový senzor, díky kterému se světla sama rozsvítí, když se setmí.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi