Komerční prezentace

Jak vybírat dřevěnou podlahu?

Jak vybírat dřevěnou podlahu?

Součástí výběru dřevěné podlahy je i volba povrchové úpravy. Bez té se rozhodování zkrátka neobejde. Každá úprava přitom disponuje specifickými výhodami, nelze proto říct, že jedna je lepší než druhá. V článku vám představíme charakteristické rysy voskového oleje, laku i matného laku. Finální výběr pak záleží především na preferencích zákazníka a na jeho estetickém prožitku.

Voskový olej

Podlaha upravená voskovým olejem je příjemná na dotek, má svěží vzhled a vytváří krásnou strukturu dřeva. Tato úprava funguje na principu hloubkové ochrany, na povrchu tak nezůstává žádný filtr, který by parkety chránil. Je proto potřeba speciálního olejového mýdla, které podlahu vyživí. Povrch po čase získává patinu, přirozeně tmavne a drobná poškození mu dodávají unikátní kouzlo. Vybírat lze z mnoha druhů voskových olejů, od bezbarvých, přes barevné a bělené, až po tónované do tmava. Jedná se o nejoblíbenější povrchovou úpravu dřevěných podlah. Naolejované dřevo navíc dýchá, a olej tak minimalizuje působení UV záření.

Jak vybírat dřevěnou podlahu?

Lak

Lakovaná podlaha je chráněna prostřednictvím filmu, který dřevo "uzavírá", a dřevo tak nepřijímá žádné nečistoty. Dřevo vyniká oslnivým leskem a lak zároveň zvyšuje odolnost vůči vodě. Na druhou stranu je tato úprava náchylnější k poškrábání. Správná péče a údržba nicméně mohou většímu poškození dobře zabránit. Na takto upravené podlahy lze použít šetrnější běžné úklidové prostředky. Tyto podlahy jsou ustálenou klasikou, která je hojně využívána nejen na chalupách. V minulosti lak představoval nejčastější úpravu, jelikož nabídka nebyla tak široká. 

Roli při výběru však hrají i další faktory, jako je např. sukatost či počet vrstev podlahy. Zde platí, že čím sukatější daná podlaha je, tím levněji ji pak zakoupíte. Obecně se podlahy dělí na čisté, středně sukaté a hodně sukaté (např. country). Z hlediska vrstev pak rozlišujeme dvouvrstvé, třívrstvé či masivní. Mezi nejpoužívanější se řadí podlahy se 3 vrstvami, které zajistí vysokou stabilitu i delší životnost. Za ekonomickou variantu dřevěné podlahy můžeme považovat parketové provedení třívrstvé podlahy, kde dostanete vysokou kvalitu dřeva téměř za cenu vinylové podlahy.

Jak vybírat dřevěnou podlahu?





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi