Komerční prezentace

Jak si s rostoucím věkem udržet zdravý životní styl?

Jak si s rostoucím věkem udržet zdravý životní styl?

Čas je neúprosný a našemu tělu dává skutečně zabrat. Náctiletí a dvacátníci si myslí, že zdravotní potíže jsou v nedohledu. Jenže těm, co již oslavili třicítku, často ztuhne úsměv na rtech. Zdraví si nejlépe udržíte pomocí zdravého životního stylu. Jak na to?

S prevencí byste měli začít již po dvacítce

Jak jsme zmínili, první signály o tom, že tělo stárne, zaznamenáte po třicátých narozeninách. Nepůjde o nic vážného. Při běhu vás píchne v koleni, kyčli či kotníku. Při jiných sportech si zase častěji můžete natáhnout sval. Často se horší i zrak, objevují se první vrásky. Rychle také zjistíte, že tělo už nedokáže bez větších problémů strávit vše, co sníte. Přejídání povede k plynatosti, začnete také přibývat na váze.

Na ničem z toho není nic špatného, pokud na projevy svého těla dokážete včas zareagovat. Musíte změnit svůj životní styl, přičemž hlavním cílem je co nejlepší fyzická kondice i v pozdním věku.

Neztrácejte pozitivní přístup k životu

Začneme možná trochu nečekaně, místo fyzické stránky se ale na úvod zaměříme na tu psychickou. S dobrou náladou a pozitivním přístupem k životu si totiž zdraví udržíte mnohem pravděpodobněji. Je totiž takřka jisté, že více či méně závažné zdravotní obtíže vás někdy v životě zkrátka potkají. Nesmíte se jimi ale nechat zlomit. Více než třetinu lidí například potká v životě problém s inkontinencí. Nekontrolovaný únik moči, ačkoli vás může potkat nespočet vážnějších nemocí, může mít závažné dopady na psychiku. V první chvíli se objeví stres, podlomí se vaše sebevědomí. Abyste těmto problémům zabránili, musíte uvažovat rychle a racionálně.

Není nic špatného na tom, navštívit s jakýmkoliv problémem odborníka. Tabu nejsou ani inkontinenční vložky. Pokud vám taková pomůcka pomůže k psychické pohodě a vlastně řeší váš problém, proč ji odmítat?

V průběhu let se nesmíte bránit dioptrickým brýlím, smířit se budete muset se šednutím vlasů či plešatěním, možná se neobejdete bez hůlky. Nic z toho vás ale nesmí připravit o dobrou náladu a pozitivní pohled na svět. Říká se, že ve zdravém těle je zdravý duch. Platí to ale i opačně, zdravá duše je nejlepší cestou ke zdravému tělu.

Pravidelný pohyb a rozmanitá strava

Kromě péče o duši se ale samozřejmě musíte věnovat i tělu jako takovému. Pravidelný pohyb je nejlepší prevencí většiny nemocí. Pohybu ale musí být tak akorát a musí to být ideální množství. Jistě víte, že profesionální sportovci často končí s opotřebovaným tělem a následky si s sebou berou i do sportovního důchodu. Nejlepší je proto jednoznačně rekreační pohyb. Snažte se provozovat různé aktivity a pravidelně je střídat, aby tělo bylo zatěžováno rovnoměrně.

Totéž vlastně platí i o stravě. Přiměřené porce pravidelně každý den jsou nejlepší volbou. Přejídání se ani hladovění ke zdraví nevede. Snažte se omezit notoricky známé nezdravé potraviny (sladkosti, sladké nápoje, smažené a instantní pokrmy apod.) a pozor si dejte i na alkohol nebo kouření.

Foto: pexels.com





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi