Komerční prezentace

Jak se vyspat co nejlépe?

Jak se vyspat co nejlépe?

Faktorů ovlivňujících vydatnost našeho spánku je celá řada - pohodlnost a kvalita postele, hluk, světlo i to, jestli si dáme pozdě odpoledne kávu, se na našem spánku podepíše. I tak zdánlivě bezvýznamný detail jako přikrývka a polštář hraje důležitou roli. Víte, jak a podle čeho polštář a přikrývku vybírat?

Jak vybrat přikrývku?

Doby, kdy většina českých domácností spávala pod naducanými péřovými duchnami, jsou ta tam. Dnes už naštěstí máme na výběr přikrývky z různých materiálů a pro každé roční období. Na co se při výběru přikrývky zaměřit a jak vybrat takovou, pod kterou se vám bude královsky spát?

Výběr přikrývky podle ročního období

Tím úplně nejdůležitějším při výběru přikrývky je rozmyslet si, jaký typ přikrývky chcete a pro jaké roční období. Roli hraje ale i teplota v místnosti. Pokud jste zvyklí spát v zimě ve vytopené ložnici - což pro organismus samozřejmě není ideální - pak pro vás koupě zimní přikrývky nedává smysl. Od toho se totiž následně odvíjí materiál i vlastnosti jednotlivých přikrývek. Přikrývky se dle ročního období dělí na:

  • letní přikrývky,
  • zimní přikrývky,
  • celoroční přikrývky.

Letní přikrývky

Letní přikrývky bývají ultralehké a váhově se pohybují okolo 1 000-1 500 g. V parných letních dnech, kdy se vám sotva daří usnout, oceníte letní přikrývku SUMMER prošívanou skrz na skrz a vyrobenou z odlehčeného mikrovlákna. Přikrývka svou váhou připomíná pírko, proto ji volte v případě, že nemáte rádi silné přikrývky.

Pokud i navzdory horkému počasí chcete mít pocit, že ležíte pod luxusní přikrývkou a nejen pod tenkou "dekou", sáhněte po letní přikrývce prošívané speciální technologií postupného prošívání každé vrstvy zvlášť. Díky ní vznikají v přikrývce vzduchové kapsy, které zajišťují vzdušnost a měkkost přikrývky. O to, aby vám při spánku nebylo příliš horko, se pak postará speciální termoizolační vrstva na jejich povrchu.

Zimní přikrývky

Jestliže sháníte přikrývku pro chladné zimní noci, nejspíše narazíte na materiály, jako je ovčí vlna, bavlna, ale i hedvábí. Kvalitní zimní přikrývka by měla v první řadě dobře absorbovat pot a výborně izolovat teplo. Právě to lépe zvládají přikrývky z umělého, například dutého vlákna. Příměs bavlny pak dodá přikrývce na lehkosti a vzdušnosti.

Celoroční přikrývky

Nechcete řešit roční období ani teplotu v místnosti? Nejraději byste používali stejnou přikrývku po celý rok? Vyberte si celoroční přikrývku. Ty bývají taktéž příjemné a prošívané skrz na skrz, avšak jsou o něco těžší než letní přikrývky. Váha okolo 1 800 g je skvělou alternativou mezi letní a zimní přikrývkou.

Náplň přikrývky - přírodní, nebo umělá?

Přikrývky se vyrábí buď s přírodní, nebo umělou náplní. Z přírodních náplní jde nejčastěji o klasické či prachové peří, ale také o hedvábí nebo vlnu. Přírodní náplně dobře dýchají a optimálně se přizpůsobí teplotě těla. Na druhou stranu pot nesají tak efektivně jako umělé náplně. Péřové náplně navíc nejsou vhodné pro alergiky, jelikož peří vytváří ideální prostředí pro roztoče.

Umělé výplně zpravidla sestávají z polyesterových vláken, které se vyznačují podobnými vlastnostmi jako přírodní náplně, ale jsou za nižší cenu.

Speciální přikrývky pro alergiky

Pokud trpíte alergií na roztoče, pořiďte si speciální hypoalergenní lůžkoviny. Ideálně ty s výplní z dutého vlákna, v nichž se roztoči neusazují. Umělé vlákno má navíc lepší termoizolační vlastnosti, je nadýchanější, objemnější a zároveň lehčí. Při výběru antialergických lůžkovin si pohlídejte, aby měly ověřenou certifikaci a ideálně pocházely od českého výrobce, jakým je například česká firma Zdeněk Staněk.

Jak vybrat polštář?

Jestli se do něčeho vyplatí investovat, tak rozhodně do polštáře. Nevhodný polštář vám totiž může způsobovat bolesti hlavy i krční páteře. Kvalitní polštář seženete pouze ve specializované prodejně, nikoliv v obchodě s nábytkem či bytovými doplňky.

V jaké poloze nejraději spíte?

Při výběru polštáře zohledněte především svou spánkovou polohu a případné zdravotní problémy. Například pokud rádi spíte na zádech, vybírejte spíše vyšší a středně měkký polštář. Naopak pro polohu na břiše se více hodí měkčí a nízký polštář. Lidé s častými problémy s krční páteří by se měli poohlédnout spíše po anatomickém polštáři, který poskytne páteři a šíji dostatečnou oporu.

Materiál a výplň polštáře

Materiál polštáře vybírejte stejně jako u přikrývky podle svých preferencí - pokud máte alergii, opět sáhněte po polštáři s výplní z dutého vlákna. Výhodou polštářů z umělého mikrovlákna je i to, že je můžete prát v pračce. Roste také obliba polštářů s kuličkovou vyjímatelnou náplní, kterou si můžete dle potřeby ubrat či přidat.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi