Komerční prezentace

Jak se stát rybářem: tipy

Jak se stát rybářem: tipy

S rybařením lze začít kdykoli, ale je nutné se předem vybavit potřebnými znalostmi. Zde jsou nejlepší rady pro rybáře začátečníky.

Znalosti potřebné k úspěšnému rybaření

K tomu, abyste mohli rybařit legálně a beze strachu z postihu za pytlačení, je třeba projít testem rybářských znalostí. Úspěšným složením této zkoušky z teorie rybaření získáte kvalifikaci k vydání rybářského lístku a vstupu do Českého rybářského svazu.

Dokumenty k rybolovu

Dříve než se vydáte pokořit první úlovek, je třeba vyřídit několik oficiálních záležitostí:

  1. osvojit si potřebné teoretické znalosti;
  2. složit zkoušku opravňující k držení rybářského lístku;
  3. získat členství v rybářském svazu;
  4. koupit si povolenku.

Vybavení k rybolovu

Na místě rybolovu můžete být kdykoli osloveni rybářskou stráží. Ta bude kontrolovat, zda máte veškeré povinné prvky rybářské výbavy. Kromě rybářského lístku, povolenky a průkazu totožnosti s sebou musíte mít podběrák, míru ke zjištění délky úlovku (i v případě, že ryby pouštíte zpět na svobodu) a vyprošťovač háčků. Samozřejmě, že kromě povinné výbavy využijete i další rybářské potřeby. Jejich výběr už závisí jen na vás.

Technika rybolovu

Neméně důležité je seznámit se s různými technikami rybaření a poté zvolit tu nejvhodnější vzhledem k vybranému revíru a druhu ryb, na který si hodláte počíhat. Tématu rybářské techniky se věnuje celá řada webových stránek i odborných publikací. Pokud dosud nemáte žádné zkušenosti s rybolovem, doporučujeme hledat rady zejména v textech určených pro začátečníky. Nicméně, osobní zkušenosti vám žádná kniha zprostředkovat nedokáže. Nebojte se tedy zkoušet a ověřovat nejrůznější rybolovné techniky, jistě si sami brzy najdete tu ideální.

Kde rybařit

Rybář začátečník se nejspíše začne po vhodném revíru rozhlížet v blízkosti svého bydliště. O něm se s jistotou dozvíte v místní rybářské organizaci, kde vám také poskytnou informace, o jaký typ revíru se jedná - svazový či soukromý, pstruhový nebo mimopstruhový. 

S přibývajícími zkušenostmi a úlovky pravděpodobně vzroste chuť vyzkoušet něco nového a z pohledu rybáře i atraktivnějšího. A tak se váš akční rádius může postupně rozšiřovat do vzdálenějších lokalit republiky, případně i do zahraničí. Nejoblíbenější rybářské revíry najdete v jižních Čechách, další zajímavá místa vám pomůže odhalit online mapa rybářských revírů. Pokud se odhodláte s vidinou vysněného úlovku překročit hranice, můžeme vám doporučit rybaření v Norsku, Švédsku či na Islandu, oblíbená je také Itálie, Chorvatsko, Polsko nebo maďarská jezera. Pokud si chcete přivézt nezapomenutelné zážitky, tím pravým pro vás bude lov sumců ve Španělsku.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi