Komerční prezentace

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

I vy máte nějaký oblíbený kousek oblečení z vašeho šatníku, kterého se nechcete vzdát? Vaše tričko je vytahané a rifle seprané? Prozradíme vám, jak je třeba pečovat o oblečení, abyste mu prodloužili životnost.

Vládne ve vašem šatníku chaos? Máte věčně zmačkané košile? Účet za spotřebu vody se vyšplhá do astronomické výšky?

Ušetřit peníze za oblečení a praní, mít vždy čisté, rovné oblečení a přesně vědět kde co máte, na to nepotřebujete vysokou školu, naprosto stačí škola života.

Jak pečovat o oblečení? Jak prodloužit životnost vašim oblíbeným věčně nošeným kouskům?

Praní je základní element, který nejčastěji ovlivňuje životnost vašeho oblečení. Způsob jakým perete, jak věšíte prádlo, jak jej sušíte, a jak jej skladujete, to vše hraje velmi důležitou roli a následně se to podepisuje na kvalitě vašeho oblečení.

7 ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL PRANÍ, KTERÉ PRODLOUŽÍ ŽIVOTNOST VAŠEMU OBLEČENÍ

  1. Perte méně. Perte jen když je to opravdu nezbytné a vaše oblečení je viditelně špinavé. 
  1. Pereme převážně na 30 stupňů. Spodní prádlo, ručníky a ložní prádlo samozřejmě na vyšší stupně.
  1. Oblečení pereme naruby.
  1. Pokud vaši košili nebo kalhoty "hyzdí" nežádoucí skvrna, tak je nejlepší skvrnu odstranit dříve a až potom oblečení vyprat, při běžném režimu.

Typy nežádoucích skvrn

Co použít k odstranění skvrn

červené víno

bílé víno

deodorant

soda bikarbona + citrón

žvýkačka

led

make-up

dětské vlhčené ubrousky

inkoust

bílý ocet nebo mléko

tráva

ocet

káva

soda bikarbona

krev

studená voda nebo peroxid

mast

soda bikarbona

olej

Sůl nebo dětský pudr


  1. Čtěte štítky. Perte podle vyznačených symbolů na štítcích / etiketách oblečení. Vyznačené symboly vždy vyznačují maximální hodnoty. Např. piktogram - praní 40 stupňů, znamená, že oděv je možné prát i na 30 stupňů, ale určitě ne na více než 40 stupňů.
  1. Pokud oblečení není viditelně špinavé, ale potřebovalo by trochu svěžesti, protože zapáchá od cigaretového kouře nebo jídla z restaurace, máte dvě možnosti, buď nechte oblečení zavěšené venku na čerstvém vzduchu nebo vyzkoušejte moderní a účinný osvěžovač textílií.

Náš tip: Eko prací prostředky. Nechceme zde propagovat bioprodukty a celou bio filozofii, nicméně je pravdou, že eko prací prášky / prostředky šetrné k našemu prostředí (vodní ekosystémy), šetří i tkaniny a obecně materiál našeho oblečení.

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

K ZAMYŠLENÍ

Není žádným tajemstvím, že až 60% veškerého oblečení, které se na naší planetě vyprodukuje, je syntetického původu. Naší matce Zemi to začíná způsobovat nemalé problémy, protože při každém praní se z takového oblečení uvolňují plastové částice - mikrovlákna a ty postupně stékají do našich vod, řek, jezer a také oceánů. Každým rokem vesele putují biliony mikrovláken do oceánu a do potravního řetězce.

Pro záchranu naší planety můžete i vy přispět. Při praní vložte speciální kapsy, které zachycují škodlivá mikrovlákna a našim vodám se bude hned lépe "dýchat".

A co žehlení?

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

MINIMALIZOVAT PROCES ŽEHLENÍ

Tento bod určitě potěšil mnohé z vás. Ano, čtete správně, buď žehlit málo nebo vůbec, pokud to není opravdu nutné. Jinak zkuste sílu vodní páry nebo jen správnou techniku věšení prádla, kdy je nezbytné před vyvěšením, oblečení řádně vytřást.

VYZKOUŠEJTE ZDARMA PŘÍRODU - SÍLU SLUNCE

Sušíte oblečení v sušičce nebo na čerstvém vzduchu pomocí zářivého slunce?

Pro malé byty bez balkonů, je sušení oblečení čtyřčlenné rodiny dost náročné, v takovém případě umí být sušička opravdu užitečná, ale stálým sušením v sušičce se vysušují a poškozují textilní vlákna. Způsobují "stárnutí" oblečení.

Na sušení oblečení a bot využívejte bezplatnou sluneční energii. Nejlepším, nejšetrnějším a zároveň nejzdravějším způsobem, jak sušit oblečení, je jednoznačně na vzduchu a při slunečním světle. Kromě toho, že šetříte energii, vaši peněženku, tak pomáháte i životnímu prostředí a prodlužujete životnost vašemu oblečení.

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

OBLÍBENÝ VOLNOČASOVÝ KOUSEK KAŽDÉHO PÁNSKÉHO ŠATNÍKU - RIFLE

Rifle vyžadují kapitolu sami pro sebe.

Rifle jsou super v každém směru. Nejsou náchylné na mačkání, není třeba je žehlit. A i když se častým nošením prošoupají nebo roztrhají, stále působí nadčasově a moderně. 

Rifle nepereme po každém použití. Když je pereme, tak vždy naruby - chrání to barevné zabarvení džínsů.

Věděli jste, že až 10-násobné nošení riflí před vložením do pračky, nám může pomoci snížit spotřebu vody až o 77%!

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

SPOLEČNÍCI NA CESTÁCH. ELEGANTNÍ, SPORTOVNÍ, NA VOLNOČASOVÉ AKTIVITY. NÁLEŽITĚ SE STAREJME O NAŠE BOTY

  • Používejte obouvací lžíci (jednoduchý levný a velmi funkční nástroj, který udržuje tvar boty, jinak se zbytečně deformují)
  • neházejte boty na sebe. Pěkně je "skladujte" na rovném povrchu vedle sebe. (Nebo ve speciálních botnících, které mají tvar boty)
  • kožené boty je třeba se starat o něco víc, hlavně v zimním období, kdy se o nepříjemné popraskání postará sníh a sůl na cestách / chodnících. Krémujte je krémem na kůži nebo využijte i šikovného pomocníka - sprej na kůži.
  • nezapomínejte na cedrové sáčky / cedrové kuličky, které kromě boje proti molům, dokonale absorbují vlhkost a udržují vnitřek bot / tenisek krásně svěží

NIKDY NEPODCEŇUJTE SÍLU MOLŮ

Moli jsou malé příšerky, které si pochutnávají ve skříních nebo zásuvkách na vašich svetrech, ponožkách, vlněném saku nebo obleku. S moly hravě zatočíte díky kapsičkám s levandulí nebo kuličkám ze specifického cedrového dřeva.

Jak prodloužit životnost oblečení i díky správnému "SKLADOVÁNÍ" v šatníku?

  • Oblečení má být uloženo především na suchém, čistém a chladném místě, místě bez přímého slunečního světla.
  • Pozor, skupina puntičkářů. Pokud patříte k mužům, kterým vládne ve skříni tip top řád a oblečení máte seřazeno pěkně podle barvy, přeorientujte se raději na seřazení oblečení podle ročního období.
  • Kdo nerad nakupuje, nemá na to čas, chuť a ani peníze, ať raději zainvestuje do dobrých kvalitních kousků. Kvalitní oblečení je odolnější, má delší životnost a snese i častěji praní. Pozor, nepleťte si pojem drahé a kvalitní. Ne vždy jsou dražší věci / oděvy / doplňky a pod lepší a kvalitnější. Nesoustřeďte se na cenu, ale na materiály, které jsou použity.
  • Trička - pokud je to možné, nevěšte, ale skládejte. Pomáháte jim tak udržovat jejich stálý tvar a i správný tvar výstřihu.
  • Košile je naopak lepší mít zavěšené a nejlépe na dřevěném ramínku, jehož šířka nepřesahuje šířku ramen košile.
  • Dřevěné věšáky jsou lepší než plastové. Mnohem lépe udržují správný tvar zavěšeného oděvu, i výstřih na tričkách.
  • Svetry skládejte, nevěšte.

Nepřeplňovat šatník by mělo být heslo pro každého z nás. Asi jste o tom ještě neslyšeli, ale i vaše oblečení potřebuje "dýchat". Pokud máte v šatníku oblečení, které jste více než dva roky na sobě neměli, nevyhazujte ho, ale darujte nebo recyklujte.

Náš tip: Obnovujte, renovujte, přešívejte, zkracujte, stahujte, ale nevyhazujte hned všechno. Zkuste i vy přispět k lepšímu životnímu prostředí, upravte si na míru váš oblíbený kousek a noste jej jako nový.

Jak se adekvátně starat o oblečení z vašeho šatníku?

VYCHYTÁVKY MODERNÍHO 21. STOLETÍ

V dnešním moderním světě si při každé činnosti vychutnáváme výdobytky techniky, ať už vaříte, běháte, staráte se o dítě nebo cestujete. Představte si, vynalézavé hlavičky přišly na trh i s něčím, co nám usnadní péči o oblečení. Znáte přenosný napařovač nebo odžmolkovač?

Business mužům radíme koupit si praktického přenosného napařovače, který je k nezaplacení, když jste na služebních cestách a potřebujete mít vaše košile a obleky v perfektním nepomačkaném stavu, s napařovačem to za pár minut hravě zvládnete.

Další skvělý praktický a také levný pomocník do domácnosti je odžmolkovač. Bavlněné oblečení má častější sklon ke žmolkování, vaše žmolkované tepláky mohou znovu vypadat jako nové, stačí je jen zbavit žmolků s odžmolkovačem.

Vhodným udržováním a správnou péčí o vaše oblečení přispíváte k lepší a zdravější budoucnosti pro celé lidstvo. Pomáháte přírodě a naší Zemi najít vnější i vnitřní rovnováhu.

Foto: Unsplash.com





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi