Komerční prezentace

Jak nejlépe a nejbezpečněji spořit? Na výběr máte z 5 možností

Jak nejlépe a nejbezpečněji spořit? Na výběr máte z 5 možností

Spořit se dá různě, využít můžete všemožné skrýše a trezory, stejně tak i méně či více výhodné finanční produkty. Šetření doma i v bance má své pro a proti, proto pokud se nyní rozhodujete, kam své peníze uložit, je nutné zvážit hned několik variant. Především je ale zapotřebí mít jasno, co od spoření očekáváte a jak chcete spořit.

1. Drobné spořte do prasátka

Máte stále těžkou peněženku kvůli mnoha drobným? Po kapsách dennodenně nacházíte pět, deset někdy i dvacet korun? Co takhle všechny drobné spořit do prasátka? Ulevíte tak nejen vaší peněžence, ale předejdete také děravým kapsám.

Je jen na vás, zda si budete do kasičky házet pouze určitou hodnotu mincí, nebo prostě vysypete vše, co máte. Budete sami překvapeni, kolik drobných naspoříte za měsíc. Za rok vám pak suma vystačí třeba na vánoční dárky nebo na dovolenou u moře.

2. Papírové ukládejte pod polštář

Říkáte si, že spořit drobáky není nic pro vás? Pak si odkládejte papírové. Ty se vám budou špatně házet do prasátka, a tak je spořte třeba pod polštář. Oproti kovovým mincím se vám na nich bude mnohem lépe spát.

Na začátku měsíce si můžete vždy uložit pár bankovek, které budete mít stále k dispozici pro strýčka Příhodu. Pokud přijde nedoplatek za energie nebo nutný školní výdaj, stačí jen sáhnout pod polštář a peníze vybrat.

3. Bezpečí vám zajistí spořicí účty

Bojíte se, že doma peníze nejsou v bezpečí? Pak je zajděte uložit do banky. Vložit je můžete buď na běžný účet, nebo spořicí. Lepší variantou jsou ale rozhodně spořicí účty. S úroků sice nezbohatnete, ale i malé zhodnocení potěší.

Peníze na spořicím účtu jsou aktuálně úročeny zhruba 1 % a máte je stále k dispozici. Můžete si je během pár minut převést na běžný účet a ihned vybrat nebo s nimi zaplatit.

4. Do boje s inflací vyrazte s termínovanými vklady

O něco méně likvidním spořicím produktem, avšak výnosnějším je termínovaný vklad. Ten nabízí úrokové sazby i nad 1 %. Čím déle budete peníze spořit, tím větší úrok získáte.

Nevýhodou termínovaných vkladů je, že peníze nemůžete mít stále k dispozici. Jakmile je jednou do banky vložíte, už je bez sankce nezískáte zpět. Počkat budete muset až na konec úročení. Navíc na termínovaný vklad nelze spořit pravidelně. Jedná se o jednorázový vklad.

5. Peníze zhodnoťte na stavebním spoření

Stavební spoření je v kategorii bezpečných a konzervativních spořicích produktů nejvýnosnější. Díky státní podpoře můžete získat zhodnocení až 4 %. Při roční úložce 20 000 Kč máte totiž nárok nejen na 1% úrok, ale i na 2 000 Kč jako příspěvek od státu. Využít stavební spoření můžete také pro získání levného úvěru.

Nevýhodou stavebka je, že peníze dříve jak po konci vázací doby nedostanete. Podpisem smlouvy se stavební spořitelně upisujete na dobu šesti let.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi