Komerční prezentace

Jak na rekonstrukci výtahu?

Jak na rekonstrukci výtahu?

Výtah je skvělým pomocníkem jak v panelových vícepodlažních bytech, tak v některých rodinných domech. Usnadní život seniorům, které už tolik neposlouchají nohy, maminkám, které potřebují do patra přenést dítě i kočárek. Ocení ho každý, kdo bydlí v několikátém patře a domů nosí těžké nákupy. Co dělat, když už výtah nefunguje tak jak by měl?

Když se řekne výtah

Výtah je vyhrazené technické zařízení, které musí vyhovovat platným právním předpisům. Za jeho způsobilost k provozu odpovídá provozovatel. Je to právě on, kdo musí hlídat všechny termíny zkoušek, kontrol a revizí, stejně jako bdít nad tím, aby se nikomu nic nestalo.

Zdviž, jak se výtahu také přezdívá, může sloužit desítky let. Doba jde ale kupředu, předpisy se mění, tak se může stát, že bude třeba výtah rekonstruovat. Ať už proto, aby odpovídal aktuálním předpisům, nebo z důvodu potíží. Třeba se špatně dovírají dveře, výtah se cuká, dveře drhnou. Co taková rekonstrukce výtahu obnáší?

Postačí rekonstrukce, nebo je třeba celkový výměna výtahu?

Obě řešení jsou finančně náročná. Proto je třeba si dobře promyslet, do čeho půjdete. Cílem rekonstrukce je odstranit veškerá bezpečnostní rizika a výtah modernizovat tak, aby odpovídal aktuálním právním předpisům. Někdy toto řešení postačí, jindy může být výhodnější celková výměna zařízení.

Každý výtah starší 12 let musí pravidelně procházet inspekční prohlídkou, která sestává z kontroly výtahu a vystavení inspekční zprávy. V ní je pak uveden aktuální stav výtahu, jeho provozní rizika a nedostatky.

Provozní rizika dělíme na nízká, střední a vysoká. Jelikož se u výtahů, které nám slouží třeba desítky let setkáváme hlavně s těmi vysokými riziky, je mnohdy nejlepším řešením celková výměna.

Proč výtah modernizovat?

Hlavním důvodem pro modernizaci výtahu by měla být bezpečnost přepravovaných osob. Kdo by chtěl nést zodpovědnost za škodu na jejich zdraví nebo majetku? Každý vlastník, nebo provozovatel výtahu totiž nese podle platné právní legislativy plnou zodpovědnost za způsobilost provozovaného zařízení a za jeho udržování v souladu s platnými technickými normami.

Co dalšího vám modernizace přinese?

  • Snížení nákladů na provoz výtahu
  • Zvýšení komfortu přepravovaných osob
  • Méně poruch
  • Vyšší spolehlivost
  • Zvětšení kapacity výtahu a jeho rychlosti

Co si před rekonstrukcí výtahu rozmyslet?

  • Jak velký výtah potřebujete?
  • Jaký by měl mít pohon?
  • Chcete výtah se strojovnou nebo bez?
  • Kde bude výtah umístěn?
  • Jak budete výtah financovat?

Jakmile si na výše uvedené dotazy odpovíte, můžete oslovit firmy, které se renovacemi výtahů zabývají, nebo vypsat poptávku. Nechte si vypracovat projekty od různých firem, porovnejte je a zvolte tu, která vám bude nejvíc vyhovovat. Při výběru zohledněte i následný servis. Poskytne vám ho dodavatel výtahu?

Náš tip: Nezapomeňte, že s renovací bude spojeno i nějaké běhání po úřadech. I s tím vám ale firma, která bude výtah modernizovat, může pomoci.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi