Komerční prezentace

Jak funguje kreditní karta: Usnadní nakupování a vyplatí se i při cestování

Jak funguje kreditní karta: Usnadní nakupování a vyplatí se i při cestování

Kreditní kartou platí pravidelně asi pětina Čechů. Mnohem více lidí využívá k platbám debetní kartu spojenou přímo s penězi na běžném účtu. Platby kreditkou přináší ale určité výhody, na které si s klasickou platební kartou nesáhnete. Poradíme, kdy se vyplatí kreditní kartu používat, abyste si její benefity opravdu užili. A také se podíváme na nejčastější prohřešky majitelů kreditních karet a to, jak se jim vyhnout.

Kreditní kartou poskytují banky svým klientům tzv. revolvingový úvěr. Půjčujete si vlastně od banky opakovaně peníze v rámci již jednou schváleného úvěrového rámce a úvěr zároveň čerpáte i splácíte. Protože se stále jedná o půjčku, banka si před vydáním karty ověří, jestli jste schopni splácet. A když bude během využívání kreditky vaše platební morálka bezproblémová, nabídne vám časem navýšení úvěrového rámce - tedy objemu peněz, který můžete z kreditní karty čerpat.

Sjednání kreditky u banky, kde máte běžný účet,  bývá často jednodušší. Banka si totiž rychleji ověří, kolik peněz se vám na účtu "točí" a podle toho vám nabídne výši úvěru, který můžete během měsíce čerpat. Ale i mimo vaši "mateřskou" banku nebude získání kreditky případně zdlouhavý proces.

Velkou výhodu kreditky oproti klasické spotřebitelské půjčce představuje dlouhé bezúročné období. Některé banky nabízí kreditku, se kterou získáte až 55 dní, kdy neplatíte žádné úroky. Výhodnější jsou zároveň kreditní karty, které své benefity nevážou na minimální měsíční útratu a zároveň za jejich správu neplatíte v období, kdy vám bez využití leží v peněžence.

Výhodnější nákupy, prodloužená záruka i pojištění zboží v ceně

Kreditku si mnoho lidí pořizuje právě pro její výhody při nakupování spotřebního zboží. Pokud plánujete nákup nové pračky, ledničky nebo jiného většího domácího spotřebiče, jednoznačně vyžijete prodlouženou záruku. Za tu si můžete u obchodníka buď připlatit, nebo ji získáte automaticky a zdarma právě při platbě některými kreditními kartami.

Další příjemnou výhodu při platbě některými z kreditek představuje tzv. cashback. Díky němu dostanete část peněz ze svých nákupů zpět. Banky i obchodníci vás tím motivují k častějším platbám kreditkou, ale tenhle bonus vám do peněženky může vrátit i pár tisícovek ročně.

Při nákupu drobné spotřební elektroniky, jakou jsou mobily, notebooky nebo třeba foťáky se hodí také pojištění. Pojištění zboží ke kreditní kartě získáte u některých bank zcela automaticky a vztahuje se na krádež, poškození nebo ztrátu zboží.

Jak funguje kreditní karta: Usnadní nakupování a vyplatí se i při cestování

Popisek: Kreditka je neocenitelný pomocník na cestách - některé služby a podniky totiž akceptují právě jen kreditní karty. Navíc může být finanční rezervou pro případ nečekané události.

Obchodníci ve spolupráci s bankami také často pořádají různé speciální akce a nabízejí výraznější slevy právě pro majitele kreditních karet. Akce se většinou nevztahují jen na zboží, ale zahrnují i služby. Díky kreditce si tak třeba můžete pořídit dovolenou za lepší cenu.

Cestovní pojištění, asistenční služby i výhodnější platby v zahraničí

Kromě výhodnějších nákupů nabízí kreditní karta značné benefity i cestovatelům. Zvlášť těm, kteří vyráží pravidelně na dovolenou nebo pracovní cesty mimo Česko. Obzvlášť se hodí cestovní pojištění, které kreditní karta často zahrnuje. Nemusíte před cestou pojištění zvlášť sjednávat, nebo v případě problémů řešit, že jste na něj úplně zapomněli.

Některé banky nabízí krytí léčebných výloh i pojištění odpovědnosti. A to se hodí i v případě, kdy někoho na dovolené svou nedbalostí zraníte nebo mu zničíte drahou věc.

Dalším vítaným benefitem ke kreditce může být nonstop asistenční služba. Cestujete a došlo vám uprostřed pustiny palivo? Porouchalo se vám auto nebo jste si zabouchli klíčky? I na takové případy asistent myslí a z případně šlamastiky vás dostane.

Kromě těchto služeb, které spadají do kategorie "co kdyby", nabízí kreditní karta často také výhodnější kurz při platbě v zahraničí. Obecně je ale lepší vyhnout se v zahraničí výběrům z bankomatu a pozor byste si měli dát i na pochybné směnárny. Platby v cizině kreditkou představují většinou nejbezpečnější a nejvýhodnější způsob útraty. Pokud byste hledali jednu z nejvýhodnějších právě pro platby v zahraničí, pak se zajímejte i o Hello kreditku. Tato kreditní karta od Hello bank! totiž využívá středového kurzu Mastercard, a to znamená, že si ke kurzu tohoto karetního poskytovatele neúčtuje žádnou přirážku navíc.

A nespornou výhodou je i to, že právě kreditní karta je často ta jediná, kterou akceptují půjčovny aut nebo některé hotely. Proto ji na dovolenou v zahraničí určitě vezměte s sebou.

Jak funguje kreditní karta: Usnadní nakupování a vyplatí se i při cestování

Popisek: Pozor na impulzívní nákupy, které vám z kreditky vytáhnou tisíce korun. Myslete na to, že nejde o vaši hotovost, ale finance banky.

Když je kreditka zlý pán: Nešvary, kterým se raději vyhněte

Otřepané úsloví "dobrý sluha, ale zlý pán" platí pro kreditní karty poměrně přesně. Pokud se držíte jednoduchých zásad a neutrácíte za zbytečné věci, které byste si bez kreditky odpustili, její používání vám přinese jen výhody. V nesprávných rukách ale dokáže kreditní karta napáchat také nepříjemnosti.

Při používání kreditky myslete na to, že nedisponujete v době nákupu vlastními penězi. Stále se jedná o revolvingový úvěr. Půjčujete si peníze od banky, která vám věří, že peníze máte, jen ne zrovna teď u sebe.

  • Používání kreditní karty jako dlouhodobé finanční záplaty není nejlepší řešení. A to zvlášť pro lidi, kteří sotva vyjdou se svými financemi. V takovém případě není kreditní karta vhodný nástroj, jak se naučit lépe hospodařit. Naopak se takoví lidé snáze dostanou do potíží a dluhových pastí.
  • Pozor, pokud splátky kreditky platíte mimo bezúročné období. Úroky na kreditních kartách se po uplynutí této lhůty často pohybují i v řádech desítek procent. Z nákupu za pár tisícovek se tak snadno může stát zbytečně nepříjemný dluh.
  • Kreditní karta často svádí i k impulsivním a nepromyšleným nákupům mnohdy nepotřebných věcí. Před každým nákupem proto zvažte, jestli je opravdu nutný.
  • Na výběry z bankomatu s kreditkou raději zapomeňte. Pokud vaše banka vyloženě nenabízí určitý počet výběrů zdarma, s kreditní kartou vždy plaťte jen bezhotovostně. Výběry jsou totiž často zpoplatněné například procentem z vybrané částky a mnohdy se na ně nevztahuje ani bezúročné období jako u bezhotovostních transakcí.




Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi