Komerční prezentace

Jak dosáhnout vymazání záznamu z registru dlužníků SOLUS

Jak dosáhnout vymazání záznamu z registru dlužníků SOLUS

Ocitnout se v registru dlužníků není vůbec nic příjemného. Pro banku jste rázem neperspektivní klient, pokud byste si chtěli půjčit právě zde, budete takřka s jistotou odmítnuti . Bonita se výrazně sníží a je také pravdou, že z registrů je cesta přeci jen spletitá.

Neznamená to ale, že něco podobného vůbec nezvládnete. Jen to bude chtít obrnit se trpělivostí a umět si počkat, úřady totiž nejednají právě nejrychleji, znáte to jistě sami. A co když budete potřebovat nějaké finanční prostředky ještě před tím, než se povede dosáhnout vymazání záznamů? Jednoduše, volte nebankovní cestu.

Nikdo nechce být neplatičem, jak to tedy všechno zařídit?

Dostat se do registru dlužníků SOLUS je vlastně celkem jednoduché, cesta ven je už o poznání složitější. Stačí jen málo - přestat komunikovat s věřitelem, nejevit snahu se dohodnout a nesplácet své závazky nejméně po dobu dvou kalendářních měsíců (tj. jinak řečeno, nezaplatit dvě měsíční splátky po sobě do data splatnosti ). Nebankovní půjčka, u které nedodržíte datum splatnosti, tak nemusí sama o sobě znamenat zápis. Ten přijde ke slovu až po delší době, raději se proto s poskytovatelem půjčky nějak rozumně dohodněte, a to co možná nejdříve.

Individuální splátkový kalendář je dobrým řešením, nebankovní poskytovatel půjčky vám jej jistě sám od sebe navrhne. Samozřejmě, budou v tom i nějaké sankční poplatky (zpravidla v řádu stokorun u menších úvěrů), s tím se dá počítat, ale na druhou stranu - je lepší podstoupit tohle než později řešit třeba exekuční příkaz.

Nestačí jen, když splatíte všechny své závazky

K tomu, abyste byli vymazáni z registru, je třeba ještě o něco více než dodržet své finanční závazky do puntíku. Půjčka bude splacená, ale zápis v registru dlužníků bude trvat i nadále. Pokud nebudete aktivně jednat, samotný záznam bude v rejstříku ještě zhruba další tři roky , což by vám možná znemožnilo dosáhnout v budoucnu na hypotéku nebo půjčku od banky. A pocit, že jste dlužníkem a veřejně je to někde zapsáno? Ten je určitě také velmi nepříjemný, jedná se o určitý společenský cejch, kterého se každý rád zbaví.

Bude zapotřebí, abyste si pečlivě zjistili a ověřili, která společnost zadala do registru vaše osobní údaje a proč. Půjčka musí být poté opravdu neprodleně doplacena, a to včetně všech domluvených úroků a případných sankčních poplatků. Pokud máte s poskytovatelem původní půjčky sjednánu smlouvu, neprodleně požádejte o její zrušení. Jen tak můžete vzít zpět souhlas s poskytnutím svých osobních údajů a jejich zpracováním, které poskytovatel úvěru samozřejmě při nesplácení obratem využil.

Nyní už jen požádejte registr o vymazání osobních dat

Poté, co odvoláte zmíněný souhlas, můžete začít komunikovat s registrem. Ten nejznámější, SOLUS, sídlí na Praze 4, pro domluvu samozřejmě můžete využít infolinku nebo emailový kontakt. Registr by vám měl co nejdříve vyhovět, pokud se tak nestane, je tu ještě možnost kontaktovat Úřad pro ochranu osobních údajů. Nebankovní půjčka a její pozdní splácení nesmí znamenat, že budete mít několik let znemožněnu půjčku prostřednictvím banky.

Pokud si v takovéto situaci potřebujete půjčit nějaké peníze, rozhodně se nebojte, že nenajdete žádnou firmu, která by v podobné situaci na žádost nekývla. Půjčka bez registru je dobře dostupná všem žadatelům, stačí si jen vybrat vhodného poskytovatele. Posouzení, který to bude, je jen a jen na vás. Dejte si však při přemýšlení o takové půjčce raději trochu načas, protože úroky zde budou poněkud vyšší a nebude zdaleka tak výhodná, jako ta klasická. Opravdu nepočkáte na dobu, než nebude váš záznam konečně vymazán?





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi