Komerční prezentace

Jak a proč vylepšit kvalitu ovzduší u vás doma?

Jak a proč vylepšit kvalitu ovzduší u vás doma?

Zejména ve velkých městech je rostoucí úroveň znečištění ovzduší alarmující. Lidé si často myslí, že doma jsou před tím chránění, ale překvapivě ani vnitřní vzduch není tak čistý a zdravý, jak bychom rádi věřili.

Čím je znečištěný vzduch uvnitř? Například emisemi oxidu uhelnatého, jejž produkují plynová kamna a ústřední topení, radonem, plísněmi, tabákovým kouřem a těkavými organickými sloučeniny z dezinfekčních prostředků, barev, koberců, lepidel, přípravků na ochranu dřeva apod. Když si navíc otevřete okno kvůli větrání, pustíte si dovnitř ještě znečištění z ulice.

Jak znečištěný vzduch ovlivňuje zdraví?

Krátkodobě se může objevit podráždění očí, nosu, krku a kůže, bolest hlavy, únava, dušnost, přecitlivělost, alergie, kašel, kýchání a závratě. Častěji těmito potížemi trpí lidé s astmatem a alergiemi, ti jsou na kvalitu vzduchu citlivější.

V dlouhodobém horizontu pak špatná kvalita domácího vzduchu způsobuje zhoršení respiračních onemocnění (astma, bronchitida atd.), srdeční choroby, rakovinu plic, předčasnou smrt. Podle všeho dlouhodobé vystavení znečištěnému ovzduší souvisí i s nízkou porodní hmotností kojenců.

Jak se špinavým ovzduším bojovat?

Nejjednodušší je odstranit jeho příčiny. Při výběru čisticích prostředků pečlivě studujte složení a nekupujte přípravky s toxickými složkami, pokud doma opravdu chcete mít koberce, v nichž se drží roztoče, pečlivě je vysávejte a aspoň jednou týdně čistěte vysavačem s HEPA filtrem. Nad sporák nainstalujte digestoř, která odvádí páry a pachy z vaření. Nechte pravidelně kontrolovat a čistit komín.

Dále byste určitě měli bojovat proti plísním, toho nejlépe dosáhnete, když snížíte vlhkost. Jak? V koupelně a na záchodě třeba odvětráváním. V běžných místnostech mohou pomoci klimatizace, které umí vlhkost ze vzduchu odsávat. Situaci může zlepšit i obyčejné větrání. Větrejte i zimě, jestliže bydlíte blízko rušné silnice, rozhodně si pro větrání nevybírejte čas ranní či odpolední dopravní špičky.

Za zmínku stojí i čistička vzduchu. Jste-li ochotní do čistého ovzduší něco investovat, tohle je ta nejlepší cesta. Čističky jsou dnes poměrně malá zařízení, která vám nezohyzdí místnost. Kdo se chce vydat přírodnější cestou, ten může investovat do rostlin, i pokojové květiny pomáhají k přirozené detoxikaci vnitřního vzduchu, doporučují se zejména hadí rostlina, šplhavnice nebo anglický břečťan.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi