Komerční prezentace

Hypotéky: nejvíc platí Pražané

Hypotéky: nejvíc platí Pražané

Víc než 5 000 korun měsíčně. Takový je rozdíl v průměrně splátce hypotéky mezi Prahou a zbytkem republiky. Je to dané především cenou nemovitostí, které jsou v Praze nejdražší. A lidé si na ně musí půjčovat nejvíc peněz. Naopak nejnižší hypotéky si berou lidé v Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Průzkumy ukázaly, že v Praze každý měsíc ukousne splátka hypotečního úvěru největší část z průměrného čistého příjmu české domácnosti. A to téměř 80 %. Na druhém místě je Jihomoravský kraj, kde se tento poměr blíží k 50 %.

Naopak suverénně nejlevnější je Ústecký kraj, kde splátka hypotéky netvoří ani 20 % průměrného měsíčního příjmu domácnosti. Jen o málo dráž je na severní Moravě a ve Slezsku. Poměr splátek hypotéky vůči průměrnému čistému příjmu se tam pohybuje okolo 24 %.

Zároveň je třeba říct, že v Praze jsou jasně nejvyšší mzdy v České republice. Ve druhém letošním čtvrtletí tam byla průměrná hrubá mzda víc než 42 000 korun. To je téměř 8 000 korun nad celorepublikovým průměrem. A o zhruba 11 000 korun víc než v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Pražané mají naspořeno o statisíce víc

Vysoké rozdíly mezi průměrnými splátkami potvrzují také absolutní čísla. Podle nich je měsíční splátka hypotéky v Praze přibližně o 5 000 korun vyšší než ve zbytku České republiky.

Zatímco v Praze lidé každý měsíc zaplatí za hypoteční úvěr průměrně 13 000 korun, ve zbytku republiky je to zhruba 8 000. A celostátní průměr se drží těsně pod 9 000 korunami.

Odpovídají tomu také úspory, které mají žadatelé o půjčku připravené. V Praze mají naspořeno průměrně téměř o tři čtvrtě milionu korun víc než lidé v ostatních částech republiky.

Zásadní je poloha bytu

Jak upozornil hypoteční specialista serveru banky.cz Martin Silný, podobný vývoj není nijak překvapivý. "Je potřeba si uvědomit, že v Praze jsou nejen vyšší platy, ale také výrazně dražší nemovitosti. Cena za metr čtvereční v novém bytě se dlouhodobě pohybuje okolo 100 000 korun. Lidé si tak musí půjčovat výrazně víc. Tím pádem rostou i splátky,” poznamenal Silný.

Velkou roli v ceně hraje také přesná poloha nemovitosti ve městě. Důležitá je zejména dopravní dostupnost. Za metr čtvereční v novostavbě poblíž zastávky metra lidé zaplatí téměř o 4 000 korun víc než u průměrného nového bytu v Praze.

U běžného bytu je tak celkový rozdíl i víc než čtvrt milionu korun.

Vyšší úspory? Kvůli přísnějším podmínkám

Zdražují také starší byty, což se opět nejvýrazněji projevuje v Praze. Jejich průměrná cena je tam přes 73 000 korun za metr čtvereční. Celorepublikový průměr je přitom pod 66 000 korun.

"Vysoké ceny bydlení se samozřejmě projevují i na částce, kterou potřebují lidé naspořit. Na základě pokynů České národní banky žadatelé o hypotéku ze svého obvykle zaplatí 20 % z ceny nemovitosti. A čím dražší bydlení si zvolí, tím víc musí mít připraveno na účtu,” podotkl Silný.

Bez vysokých příjmů půjčku nedostanete

Obecně jsou ceny nemovitostí v České republice výrazně nadhodnocené. Podle odhadů České národní banky zhruba o 15 %. Lidé proto stále častěji dávají přednost nájmu. Dosáhnout na vlastní bydlení je totiž stále náročnější.

"Kromě zdražování nemovitostí k tomu přispěla opatření centrální banky z minulých let. Přinesla několik limitů, které určují, kolik si smí žadatel půjčit. Záleží nejen na hodnotě zastavené nemovitosti a naspořené částce, ale také na jeho čistých příjmech a dluzích. Od loňska banky lidem půjčí maximálně devětkrát víc, než jaký je jejich čistý roční příjmu. A měsíční splátky všech dluhů nesmí přesáhnout 45 % z čistého měsíčního příjmu,” popsal podmínky hypoték specialista serveru banky.cz Martin Silný.

Zájem o hypotéky padá… a úvěry zlevňují

Tato opatření vedla k tomu, že zájem o půjčky na bydlení od loňského podzimu klesá. Jen za první tři čtvrtiny letošního roku banky sjednaly o 17 000 hypotečních úvěrů méně než loni stejnou dobou. A objem hypoték v tomto období klesl z téměř 155 na 124 miliard korun.

"Pro zájemce o úvěr to ale přineslo také jeden pozitivní jev. Banky začaly snižovat úrokovou sazbu hypoték. A to poměrně výrazně - od začátku roku do konce října klesla ze 3 % na 2,36 %. Aktuálně sice některé banky mírně zdražily, ale další pokračují ve zlevňování,” podotkl Silný.

Přeplatíte i statisíce korun

V současnosti se rozdíly mezi úrokovou sazbou hypotečních úvěrů pohybují až okolo 0,7 procentního bodu, což u měsíční splátky dělá i 1 000 korun. Při špatném výběru tak každoročně přeplatíte víc než 10 000 korun. A za celou dobu splatnosti hypotéky zbytečně přijdete i o víc než čtvrt milionu korun.

Proto je důležité pečlivě vybírat a pokud možno využít hypoteční kalkulačku. Právě s ní totiž najdete nejvýhodnější nabídky odpovídající vašim možnostem a požadavkům. Stačí do kalkulátoru zadat parametry, které má úvěr mít, a za okamžik máte seznam těch nejlepších hypoték na trhu.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi