Komerční prezentace

Hluk můžete měřit i v domácích podmínkách. Jak na to?

Hluk můžete měřit i v domácích podmínkách. Jak na to?

Přijde vám, že je ve vašem domě až příliš velký hluk. Nemusíte zoufat. Ke změření hluku si nemusíte hned zvát proškolené profesionály. Měření zvládnete sami.

Měření akustiky není příliš jednoduché. Především pokud chcete dostat co nejpřesnější výsledky. Naštěstí ale existuje několik možností, jak můžete i vy v domácích podmínkách akustiku změřit. A ty vám v tomto článku ukážeme.

Vyšší krevní tlak nebo nespavost

Než se ale vrhneme na samotná řešení, pojďme si nejprve říct trošku teorie. Prostorová akustika totiž může mít výrazný vliv na to, jak kvalitní bude zvuk ve vaší domácnosti. Pokud bude hluk příliš vysoký, může po delší době dojít i k poškození sluchu. Pro lidské tělo je přece jen zvýšený hluk signálem blížícího nebezpečí, což v dlouhodobém horizontu může vyústit v celou řadu zdravotních problémů.

O jaké zdravotní problémy se jedná? V krátkodobém horizontu jde především o zvýšení adrenalinu v krvi. V dlouhodobém i o poškození zvuku, které jsme už zmiňovali, nebo také vyšší tlak, únaba, nespavost nebo snížení imunity. A to jsou prvky, u nichž určitě nestojíte o další zhoršení.

Jak měřit akustiku?

Co tedy budete k měření akustiky a hluku potřebovat? Vystačí vám k tomu mobilní telefon. Do něho si stáhnete aplikaci na měření hluku, kterou najdete na každém zařízení. Je jedno, jakou z možností si vyberete. Mějte ale na paměti, že některé aplikace jsou placené. V základní verzi jsou ovšem často dostupné zdarma, často s určitými omezeními.

S takto připraveným telefonem a spuštěnou aplikací pak choďte po bytě a měřte. Výsledky si zapisujte (pokud neumí samotná aplikace) a poté porovnejte s normalizovanými výsledky. Pozor si dejte především nad hranicí 50 dB, kdy může při delším vystavení tomuto hluku docházet k výše zmiňovaným zdravotním problémům. Nižší hluk je zpravidla v pořádku i v běžných domácnostech nebo bytových domech.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi