Komerční prezentace

Elektřina bude dále zdražovat

Elektřina bude dále zdražovat

Většina odběratelů z řad domácností nárůst cen elektřiny o několik procent již pocítila na vlastní kůži. Bohužel podle odhadů a vývoje na energetické burze tím zdražování v České republice a dalších zemích Evropy zdaleka nekončí. Víte, jak se na budoucnost připravit a kde výrazně ušetřit?

Zvyšují vám zálohy?

Negativní důsledky růstu cen na energetických burzách se spolehlivě propisují do ceníků dodávek elektrického proudu. Ostatně možná i vy jste již od vašeho dodavatele obdrželi dopis, ve kterém vás informuje o tom, že se zvedne cena elektřiny. Nezřídka je informace utopena v dlouhém textu o tom, jak si chce společnost zachovat vysoký standard poskytovaných služeb, stabilitu a vaši přízeň. Zároveň vám doporučuje adekvátně navýšit zálohy. Faktem však zůstává, že po vás chce víc peněz.

Třebaže se nárůst na první pohled zdá malý, ve skutečnosti dokáže na konci roku vygenerovat opravdu velký rozdíl. U velkých domácností, kde je v provozu pračka, myčka, velká lednice a několik počítačů, se jedná o tisíce korun. To rozhodně není málo, a proto byste zdražování neměli jen tak nečinně přihlížet.

Impuls pro změnu

Chcete levnější elektřinu bez ohledu na situaci na trhu? Aktuální zdražování je impulsem pro změnu, protože v nabídkách a možnostech zafixování cen jsou až překvapivě velké rozdíly. Za normálních okolností byste si museli složitě vyhledat všechny dostupné dodavatele a začít zkoumat jejich ceníky, které jsou kvůli hromadě tarifů zpravidla dost komplikované. Naštěstí existuje alternativní a o poznání rychlejší řešení.

Neváhejte si energie srovnat online. Stačí vyplnit jednoduchý formulář. Ani nemusíte znát přesnou spotřebu. Stačí zadat typ bydlení, hlavní využití elektřiny, kraj, současného dodavatele a kontakt. Výsledkem je přehledný seznam dodavatelů včetně aktuálních cen, podmínek a dalších informací. Dost možná zjistíte, že u stávající společnosti platíte zbytečně moc. V případě zájmu máte příležitost pár kliky odeslat poptávku. Vše je nezávazné a zcela zdarma. Když se s novým dodavatelem domluvíte, čeká vás pouze pár podpisů. Složité papírování nechte na jiných.

Rozlučte se s drahým dodavatelem

Zdražení ohlašují dodavatelé v posledních několika měsících jak na běžícím pásu. Bohužel předpovědi předpokládají další růst cen, a proto s vyhledáním nejlevnější nabídky dlouho neotálejte. V případě nesouhlasu se zvýšením cen u stávajícího dodavatele máte právo na odstoupení od smlouvy dle energetického zákona. Odstoupení doručte ideálně několik týdnů před zvýšením cen za dodávku elektřiny.

Díky srovnání během dvou minut zjistíte, zdali váš stávající dodavatel nezneužívá aktuální situaci na burze k tomu, aby pořádně přidražil. Plošnému nárustu cen elektřiny se jen tak nevyhnete, ale rozhodně to neznamená, že musíte vyhazovat peníze oknem. Přechod k levnějšímu dodavateli je správnou a logickou volbou.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi