Komerční prezentace

Co všechno musí platit OSVČ aneb Jaké termíny během roku nepromeškat

Co všechno musí platit OSVČ aneb Jaké termíny během roku nepromeškat

Pracovat sám na sebe jako OSVČ nebo podnikatel, to s sebou přináší spoustu výhod. Na druhou stranu si ale musíte pohlídat důležité termíny, abyste se nedostali do potíží. Pojďte se podívat na všechna klíčová data, která vás během roku čekají. Daňovým přiznáním v březnu to totiž rozhodně nekončí.

Březen, na finančák vlezem: udělejte si pořádek v minulém roce

První dva měsíce nového kalendářního roku vás nemusí stresovat. Samozřejmě si během nich můžete stáhnout a vyplnit formuláře pro finanční úřad, okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, ale jejich podání můžete klidně odložit až na březen, respektive na 1. duben.

Pokud vaše daně krotí daňový poradce, posouvá se tento termín až na 1. červenec. Do konce března však musíte příslušnému finančnímu úřadu oznámit, že mají úředníci vaše daňové přiznání očekávat právě až v této upravené lhůtě. Běžná bývá ještě pětidenní "doba hájení", o pět pracovních dní se tedy s přiznáním můžete opozdit. Termín, přes který v roce 2019 nejede vlak, je tak 8. duben.

Pozor, za zpoždění vám začne nabíhat penále, a to 0,05 % vyměřené daně za každý den. Pokud v přiznání vyjde ztráta, počítá se 0,01 % ze ztráty denně. Maximální výše pokuty je 300 000 Kč. Za nepodané daňové přiznání začíná pokuta na 500 Kč.

Co je den podání?

Dnem podání se myslí den, kdy vyplněný formulář přinesete osobně na finanční úřad, podáte na poště (přičemž rozhoduje datum na razítku) nebo pošlete datovou schránkou.

Pokud jste během uplynulého roku neplatili žádné nebo dostatečně vysoké zálohy na daň, zřejmě vám vyjde nedoplatek. Základní termín pro jeho uhrazení je opět poslední březnový den, nebo poslední červnový den, pokud máte daňového poradce. Po pěti dnech prodlení začne naskakovat úrok. Ten však nemusíte platit, pokud stihnete nedoplatek uhradit dřív, než naskočí nad částku 200 Kč, a to u jednoho druhu daně a u jednoho správce daně. Úrok se přitom počítá z roční výše repo sazby ČNB zvýšené o 14 %.

Co všechno musí platit OSVČ aneb Jaké termíny během roku nepromeškat

(zdroj: https://www.pexels.com)

 Vzhůru na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu

Jakmile podáte daňové přiznání, řešte přehled o příjmech a výdajích OSVČ u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a vaší zdravotní pojišťovny. Lhůta je jeden měsíc od doby, kdy už vaše daňové přiznání musí být na finančním úřadě, máte tedy čas do konce dubna, respektive do prvního pracovního dne v květnu. V roce 2019 jde o 2. květen. V případě, že vám daňové přiznání zpracovává poradce, posouvá se termín až na 1. srpen. Do konce dubna o tom ale musíte dát ČSSZ i zdravotní pojišťovně vědět.

Když přehledy nepodáte, obě instituce vás na to nejprve upozorní. Když ani potom nezareagujete, hrozí vám od ČSSZ pokuta až 20 000 Kč a od pojišťovny až 50 000 Kč.

Vyjde-li vám v těchto případech nedoplatek, příliš jeho uhrazení neodkládejte - máte na to jen 8 dní od podání přehledů.

Nedoplatky dokáží nepříjemně překvapit

Nepodařilo se vám moc ušetřit a při vyplňování daňového přiznání a přehledů jste zjistili, že se na vás řítí pohroma v podobě nedoplatku na dani nebo na sociálním pojištění? Stát ani ČSSZ nepočká, až našetříte, abyste mohli své povinnosti splnit.

Možným řešením je půjčka na účet či v hotovosti, kterou můžete čerpat klidně i pro tyto potřeby. Při řešení takové finanční komplikace lze navíc přijet až na provozovnu, abyste neztráceli čas s dalším vyřizováním.

Nezapomínejte na včasné posílání záloh

Stejně jako ostatní, i OSVČ musí platit měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Zatímco zdravotní pojištění stále platíme zpětně, a to od 1. do 8. dne v měsíci, u sociálního pojištění je to od letoška jinak - platíme za měsíc, který aktuálně probíhá, a to kdykoli během něj. Při správném placení záloh se po Novém roce nedočkáte nepříjemných zpráv, pokud nebudou vaše příjmy citelně vyšší, než byly dosud.

Pokud vám v přehledu pro ČSSZ vyšla vyšší záloha, plaťte ji od měsíce, který následuje po tom, v němž jste přehled podali. Tedy například v březnu, pokud jste přehled odevzdali v únoru. Nic složitého to není, jen si zvyknout.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi