Komerční prezentace

Co by měla umět nejlepší autopojistka?

Co by měla umět nejlepší autopojistka?

Blíží se výročí pojistné smlouvy na vašem vozidle? Vybíráte nové autopojištění, které vás dokonale ochrání pro případ nehody i živelní události? Čtěte dál, dozvíte se, na co si dát pozor a co rozhodně nepodcenit.

Pojištění je povinné i dobrovolné

Každé vozidlo, které má přidělenou státní poznávací značku, musí mít sjednané minimálně povinné ručení, které je, jak už název napovídá, ze zákona povinné. Další složkou autopojištění je havarijní pojištění, to už je ale dobrovolné. V čem se liší?

Povinné ručení vás chrání před následky škod, které provozem svého vozidla způsobíte třetím stranám. Může jít o:

  • Škodu na zdraví nebo životě
  • Škodu na majetku
  • Ušlý zisk
  • Náklady na právní zastupování při uplatňování nároků z povinného ručení

Havarijní pojištění slouží ke krytí škod na vlastním vozidle. Může jít o škody, které vzniky v důsledku havárie, živelných katastrof, odcizení vozidla, vandalismem, střetem se zvěří nebo pádem předmětu.

Na co si dát pozor při sjednání povinného ručení

Povinné ručení se někdy označuje jako zákonné pojištění vozidla nebo pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Je povinné nejen v ČR, ale i v zahraničí. Na co se při jeho výběru zaměřit?

  • Nejdůležitějším parametrem jsou pojistné limity, které určují, kolik pojišťovna třetí straně v případě pojistné události maximálně vyplatí. Minimum je 35 milionů Kč, kdo chce být dobře chráněn, ten by měl sáhnout po vyšších limitech. Pojišťovny vám nabídnou klidně i 70 nebo 100 milionů korun.
  • Nepodceňujte ani asistenční služby. Je jedno, zda plánujete jezdit jen po ČR, nebo se vypravíte i do zahraničí. Asistenční služby oceníte vždycky. Jejich složení bude uvedeno v pojistné smlouvě, dobře si ji přečtěte. Mezi užitečné služby patří nejen rada po telefonu, ale i zapůjčení náhradního vozidla, odtah nepojízdného vozidla a jeho převoz do autoservisu, poskytnutí ubytování nebo příjezd automechanika a opravu vozidla na místě.

Víte, že cenu pojištění ovlivňují nejen sjednané služby, ale také věk řidiče, jeho bonusové měsíce, bydliště, roční nájezd kilometrů a technické parametry vozidla?

Co by měla umět nejlepší autopojistka?

Jak si sjednat nejlepší havarijní pojištění?

Havarijní pojištění slouží ke krytí škod na vlastním vozidle. Může jít o následek havárie, odcizení auta, nebo třeba jeho poškrábání.

Když si ho chcete sjednat, je dobré si promyslet, proti jakým rizikům se chcete pojistit, ne vždy jsou všechna rizika v pojistce zahrnuta. Můžete si tak vybrat jen některá rizika, nebo sáhnout po variantě All risk, která obsahuje všechna pojistitelná rizika.

Víte, že kromě běžného havarijka si můžete sjednat i GAP pojištění? To ocení zejména majitelé nových vozů, kterým pojišťovna v případě totální havárie vyplatí pořizovací cenu vozidla, aby si mohli koupit nové.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi