Komerční prezentace

Cestování v karibském autobuse je tak trochu divočina. Raději si pronajměte auto!

Cestování v karibském autobuse je tak trochu divočina. Raději si pronajměte auto!

Máte chuť na exotickou dovolenou s příchutí dobrodružství? Sbalte si to nejnutnější (tzn. tričko, šortky a platební kartu) a vydejte se do Malých Antil. Ale který z východokaribských ostrovů si vybrat? K těm největším patři Barbados a Trinidad. Malý kousek Evropy zase najdete na francouzských zámořských departmentech jménem Martinik a Guadeloupe. Nefalšovanou karibskou atmosféru zažijete spíše na menších ostrovech. Skvělou volbou je Grenada - světový producent muškátového oříšku. Za pozornost však stojí také panenská příroda Dominiky. Ať už vás nakonec vítr zavane kamkoliv, zaručeně vám přijdou vhod následující tipy.

Kdo neopustí rezort, jako by v Karibiku ani nebyl

Chcete strávit dovolenou v luxusním rezortu? Kvůli toho se nemusíte trmácet až do Malých Antil. Milovníci komfortu si sice ve zdejších pětihvězdičkových hotelích přijdou na své, ale nepoznají opravdovou tvář Karibiku. Slunění na plážích, potápění a popíjení drinků nejsou zdaleka vším, co ostrovy nabízí. Ve vnitrozemí se ukrývají dechberoucí scenérie s vodopády, aktivními sopkami, jezery, termálními prameny a dalšími přírodními útvary.

Neméně atraktivní jsou zdejší městečka. Architektura ovlivněná evropskými kolonizátory, africkými národy a původními obyvateli je fascinující. Ulice jsou plné sociálních kontrastů a zahlédnete na nich bohaté podnikatele i místní rastafariány.

Cestování v karibském autobuse je tak trochu divočina. Raději si pronajměte auto!

Místní preferují autobusovou dopravu

Na všechna ta zajímavá místa se ovšem musíte nějak dostat. Jednu z možností představuje autobusová doprava. Karibský autobus není nic jiného než dodávka, do které se dokáže vměstnat neuvěřitelné množství místních. A přestože se na ostrovních cestách nedá jezdit tak rychle jako po evropských dálnicích, autobusáci si se zásadami bezpečné jízdy příliš hlavu nelámou. Jejich dravý styl jízdy podkreslený hlasitým reggae nebo dancehallem jistě patří k nezapomenutelným zážitkům, ale bohužel ne vždy v tom dobrém. Navíc můžete rovnou zapomenout na klasické autobusové zastávky. Řidič vám přistaví na mávnutí ruky a vysadí vás kdekoliv (v rámci jejich trasy) na vyžádání.

Cestování v karibském autobuse je tak trochu divočina. Raději si pronajměte auto!

Pronájem auta je praktický a příliš nestojí

Jakkoliv se "dodávkobusová" doprava jeví jako nejúspornější řešení, ve finále možná zjistíte, že vás přesun z jednoho konce ostrova na druhý stál podstatně více východokaribských dolarů (a času), než jste původně čekali. Pro zkušenějšího řidiče je proto jasnou volbou pronájem auta. Kvalita služeb většiny karibských autopůjčoven je na slušné úrovni, ceny jsou podobné jako u pražských autopůjčoven a nemusíte se obávat žádných triků ze strany pronajímatele. A to jednoduše proto, že na dobrém jméně stojí jejich byznys.

Počítejte s tím, že jízda po hornatých karibských ostrovech je tak trochu jiný šálek kávy. Před nepřehlednými zatáčkami nezapomeňte troubit a bude-li to jen trochu možné, usedněte za volant auta s náhonem na všechny čtyři.

Cestování v karibském autobuse je tak trochu divočina. Raději si pronajměte auto!





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi