Komerční prezentace

Budiž světlo aneb tipy, jak na dokonale osvětlený domov

Budiž světlo aneb tipy, jak na dokonale osvětlený domov

Světlo je nepostradatelným prvkem každého interiéru. Vytváří příjemnou atmosféru a má také nepostradatelný vliv na to, jak se doma cítíme. Inspirujte se našimi tipy, které váš domov zalijí světlem a útulností.

Vybavit místnost jen jedním stropním osvětlením je častou chybou při zařizování interiéru. Jedno svítidlo v obývacím pokoji zkrátka nestačí. Čím více zdrojů světla v místnosti bude, tím lépe. Klíčem k úspěchu je vyvážený mix silnějšího a slabšího osvětlení. Vytvoříte tak perfektní kontrast, který prostoru dodá atmosféru a vám možnost měnit sílu osvětlení podle nálady.

Vsaďte na LED osvětlení

LED žárovky mají oproti těm klasickým mnohonásobně delší životnost, v průměru vydrží svítit 25 000 hodin, tedy zhruba 15 let. LED osvětlení navíc nabízí nekonečné možnosti, ať už co se týče barvy světla, intenzity či designu svítidel. Mějte však na paměti, že svítidlo by mělo vždy dokonale ladit s ostatním vybavením místnosti. Výběr osvětlení, které vašemu interiéru padne jako ulité, vám díky šikovnému filtrování interiérových stylů usnadní vyhledávač FAVI.cz.

Zorientujte se v lumenech

V případě úsporných žárovek watty určují pouze spotřebu energie, při výběru proto věnujte pozornost světelnému toku neboli intenzitě světla. Ta se udává v lumenech a na obalu žárovek ji najdete pod zkratkou lm. Mějte na paměti, že jinou intenzitu světla vaše oči potřebují na čtení, ruční práce nebo relax. V závislosti na typ svítidla vybírejte žárovku s vhodnou intenzitou světla:

  • Stropní osvětlení 800 lm
  • Pracovní lampy 400 až 500 lm
  • Čtecí lampičky 200 lm
  • Dekorační osvětlení okolo 200 lm

Tip FAVI: Moderní LED svítidla jsou vybaveny stmívači, díky kterým si intenzitu světla nastavíte podle nálady.

Vyberte správnou teplotu světla

Dalším důležitým údajem na obalu žárovek je počet kelvinů (K). Napoví vám, jaký odstín světla žárovka vyzařuje, což je při správném osvětlení interiérů klíčové. Platí, že čím více kelvinů, tím je světlo studenější. V místnostech, ve kterých převážně odpočíváte, je vhodné teplé osvětlení, naopak soustředěnost a produktivitu podporuje studený odstín světla.

Tip FAVI: Studené světlo šetří oči a je proto ideální na osvětlení pracovních ploch, naopak teplé světlo dokáže navodit útulnou atmosféru pro odpočinek.

Posviťte si na detaily

Světlo nemusíte v interiéru plnit jen ryze praktickou funkci. Kombinace svítidel nejrůznějších tvarů, barev i velikostí nabízí desítky možností, jak zaplavit váš domov světlem a zároveň stylem. Náladové osvětlení se postará o útulné aranžmá, zdůrazní hloubku místnosti a naplní ji uvolněnou atmosférou. Máte-li slabost pro design a dekorace, vsaďte na stolní lampy. Přes den ozdobí komody, prázdná zákoutí i poličky, večer pak stěny ozvláštní hrou stínů. Další možností jsou nejrůznější světelné řetězy s lampiony nebo LED pásky, kterými můžete nasvítit poličku, skříňku nebo zátiší s pokojovými rostlinami.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi