Komerční prezentace

Bradavice nemusí jen ubírat na kráse

Bradavice nemusí jen ubírat na kráse

Objevil se vám nehezký útvar na dlani, na plosce nohy nebo na krku? Pravděpodobně se jedná o bradavici. Pokud nebolí a nesvědí, můžete počkat, až sama zmizí. V případě, že vás obtěžuje v běžném životě nebo začne měnit barvu, velikost či tvar, je čas na návštěvu dermatologa.

Bradavice - nezhoubné výrůstky na kůži - mají na svědomí nejrůznější typy lidských papilomavirů (HPV virů). S některým druhem bradavice se v průběhu života setká většina lidí, protože jejich nakažlivost je extrémní. Stačí se utřít do ručníku po člověku, který na bradavice trpí, navštívit bazén, veřejné sprchy či saunu naboso, půjčit si cizí přezůvky. Na bradavice trpí víc lidé s oslabenou imunitou.

Plosky, dlaně, krk i genitálie
Bradavice se objeví po dnech, ale i měsících, inkubační doba se liší. Stejně jako typ bradavice a místo jejího výskytu. Nejčastěji postižené bývají dlaně, plosky nohou, krk, obličej, ale i genitálie. Přenos funguje nejen z člověka na člověka, ale můžete si je rozškrábáním či nedostatečnou hygienou roznést po těle sami, genitální bradavice se šíří nechráněným pohlavní stykem a někdo může být přenašečem, aniž by to tušil a sám žádnou bradavici na těle nemá.

Jak vypadají?
Bradavice se tvoří na těle jednotlivě nebo ve shlucích a vypadají různě. Jasně ohraničené ploché a nebolestivé útvary na dlaních jsou pravé bradavice. Když vás začne obtěžovat pichlavá bolest při chůzi jako byste si vrazili hřebík do chodidla a objevíte mozolovitý útvar s černou tečkou uprostřed, půjde o plantární bradavici. Ta se výběžkem zvaným trn zabořuje hluboko do měkké tkáně chodidla, proto výrazně bolí. Častým estetickým problémem jsou střapcovité bradavice, ty rády osidlují krk, oční víčka, koutky úst, podpaží a místa, kde končí spodní prádlo. Visí na tenké nitce, nebolí a mají pleťovou barvu. Varovné jsou narůžovělé úvary květákovitého tvaru, které se vyskytují pouze v okolí genitálií. Jedná se o kondylomata neboli genitální bradavice, které se říší nechráněným pohlavním stykem a je třeba jejich léčbu konzultovat s lékařem, protože patří k nejčastějším pohlavním nemocem.

Léčba podomácku i odborně. V jistých případech nezbytná!
Pokud vás bradavice neobtěžují a nebolí, stačí nechat odumřelou tkáň samovolně nechat zmizet. Urychlení procesu pomáhá potírání výrůstků kyselinou salicylovou, lékaři nabízejí šetrné odstranění laserem, případně chirurgický zákrok v lokálním umrtvení. Problém nastává v situaci, kdy se bradavice začnou zvětšovat, měnit tvar nebo barvu. V takovém případě je třeba okamžitě vyhledat lékaře, protože může jít o zhoubné bujení. Dermatolog útvar vyšetří a navrhne další řešení. 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi