Komerční prezentace

7 zajímavostí o pistáciích: Proč jsou nazývány jako zelené zlato?

7 zajímavostí o pistáciích: Proč jsou nazývány jako zelené zlato?

Věděli jste o tom, že pistácie jsou přezdívány jako zelené zlato? Je to díky tomu, že se mohou pyšnit mnoha unikátními vlastnostmi. Sedm zajímavostí o pistáciích vám neunikne při čtení tohoto textu.

1) Proč jsou pistácie zelené?

Důvod, proč jsou pistácie nazývány zlatem zeleným, je prostý. Pistácie mají na rozdíl od všech ostatních ořechů zelenou barvu. Je to díky přítomnosti chlorofylu. Stejná látka má na svědomí zelené zbarvení rostlin, zeleniny či ovoce.

Protože barva potraviny má - ať si to chceme přiznat, nebo ne - obrovský vliv na její popularitu, vděčí pistácie do značné míry své oblibě právě tomuto zbarvení. Podle typické zelené poznáte pistáciovou zmrzlinu, pistáciový dort i mnoho dalších pochutin z těchto oříšků.

2) Pistácie vlastně nejsou oříšky

Pistácie zcela běžně naleznete v obchodech mezi jinými ořechy a jako s ořechy s nimi zacházíme také při konzumaci. Ve skutečnosti jde ale o semena ukrývající se v plodech.

Pokud ale budete i přesto nazývat pistácie oříšky, rozhodně neuděláte chybu. Ostatně pistácie nejsou zdaleka jedinou potravinou, která patří na pultech mezi přeběhlíky.

3) Pistácie nosí štěstí

Říká se, že pistácie nosí štěstí. A tak je typické, že například při návštěvě některých plantáží nebo továren, kde se pistácie zpracovávají, dostanete jako dárek jednu pistácii pro štěstí. Za tento zvyk pravděpodobně rovněž vděčí pistácie svému atraktivnímu netypickému vzhledu a skvělé chuti. Pravidelná konzumace pistácií vám štěstí pochybně přinese rovněž!

4) Jsou plné zdravých tuků

Až 50 % váhy jedné pistácie tvoří tuk. Nemusíte se ale děsit. Jde o nenasycené mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na náš zdravotní stav. Opět tedy jde o skvělou alternativu k máslu nebo masu a živočišným tukům v nich obsaženým. Pistácie vám pomohou nastavit správnou hladinu cholesterolu (sníží ten "špatný" a zvýší "hodný" cholesterol). Nejen díky tomu snižují riziko srdečních či mozkových příhod a dalších onemocnění.

5) Spousta vitaminů a minerálů

Kromě bílkovin jsou pistácie nepostradatelným zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Zmínit můžeme železo, selen, hořčík, draslík, měď nebo vitamin B6.

Vitaminy a minerály jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. A vždy je lepší najít přírodní zdroje těchto látek a preferovat je před doplňky stravy v podobě tablet.

6) Skvělý zdroj bílkovin

Nejen pro vegany jsou pistácie skvělým zdrojem bílkovin. Dokonce se uvádí, že pistácie obsahují kompletní spektrum aminokyselin podobně jako například maso. A tak lze právě pistáciemi nahradit některé zdroje bílkovin, které konzumovat nechcete nebo nemůžete. Svým složením se tak například hodí i do proteinové diety.

Ze 100 gramů pistácií vaše tělo získá 20 gramů bílkovin.

7) Jsou ideální k mlsání u televize

Ta nejlepší zpráva na závěr. Díky složení nemusíte mít výčitky, pokud je budete ujídat večer u televize. Pozor si musíte dávat jen na snědené množství. A tak je lepší si předem odměřit přiměřenou dávku (cca 2 hrsti neloupaných pistácií) a kontrolovat své chutě chvíli poté, co pistácie dojíte, abyste si nepřidali. Pokud si párkrát do týdne takto "dopřejete", neuděláte chybu.

Autor: PR ČLÁNEK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi