Komerční prezentace

5 tipů, jak na levnější povinné ručení

5 tipů, jak na levnější povinné ručení

Už vás nebaví zbytečně přeplácet na povinném ručení? Nevíte si rady, jak povinné ručení sjednat co nejlevněji, a hlavně s výhodnými podmínkami? Využijte našich 5 tipů, jak získat levnější povinné ručení a ušetřete svůj čas i peníze!

1. Srovnejte si cenu povinného ručení online

Základem levnějšího povinného ručení je srovnání nabídek různých pojišťoven na trhu. Jelikož jsou návštěvy různých poboček a zjišťování jednotlivých nabídek časově náročné, vyplatí se, si cenu povinného ručení srovnat pomocí online kalkulačky povinného ručení . V tomto případě do kalkulačky zadáte základní údaje o pojistníkovi (věk, bydliště pojistníka a kontaktní údaje) a požadované údaje o vozidle dle technického průkazu. Na základě těchto údajů vám online kalkulačka vyhodnotí a zobrazí nejlevnější dostupné nabídky od různých pojišťoven, a to včetně dostupných připojištění. Poté si stačí pouze vybrat nabídku, která vám vyhovuje nejvíce, uhradit ji kartou či převodem, a všechny pojistné dokumenty budete mít obratem na emailu.

2. Pojistěte vozidlo na starší osobu

Obecně platí, že čím je pojistník mladší, tím bude pojistné na povinné ručení vyšší. V tomto ohledu mají cenově nejvýhodnější nabídky osoby starší 28 let. Je tomu tak proto, že u mladých a nezkušených řidičů je statisticky mnohem větší pravděpodobnost způsobení pojistné události, což znamená i vyšší riziko pro pojišťovnu.

Dle české legislativy však může být pojistníkem i jiná osoba, nežli samotný řidič či vlastník vozidla, a proto je u mladých řidičů dobré sjednat povinné ručení na starší osobu, pro kterou bude výše pojistného několikanásobně nižší.

Dalším faktorem, snižujícím cenu povinného ručení, může být bydliště pojistníka. Pokud je vozidlo pojišťováno ve velkoměstě, bude povinné ručení zpravidla mnohem dražší, nežli pokud by měl pojistník bydliště v menší obci s menším provozem, a tedy i nižší pravděpodobností nehody.

5 tipů, jak na levnější povinné ručení

3. Bonusy za jízdu bez nehody

Bonusy jsou speciální slevy na pojištění odpovídající počtu měsíců bez pojistné události. Opak bonusů jsou takzvané malusy neboli přirážky na ceně pojištění za způsobenou pojistnou událost. Čím delší je tedy bezeškodný průběh pojištění , tím větší je sleva na pojistném. V tomto ohledu nebude mít změna pojišťovny na počet nasbíraných bonusů žádný vliv, neboť se bonusy za bezeškodný průběh mezi jednotlivými pojišťovnami převádějí.

Pokud již povinné ručení máte sjednané a došlo k pojistné události, vždy si pečlivě rozmyslete, zdali škodu uhradíte ze svého, nebo z pojistného plnění. Pokud se jedná o nějaké menší škody a opravy do pár tisíc korun, zpravidla se vyplatí je uhradit ze svého a nečerpat pojistné plnění od pojišťovny. Každá výplata pojistného plnění je totiž malusem a představuje následné zdražení pojistného na povinné ručení, které je na konci dne mnohdy vyšší nežli poskytnutá částka od pojišťovny.

4. Vyberte si nižší frekvenci plateb

Pojistné na povinné ručení lze hradit několika způsoby, a to měsíčně, čtvrtletně, nebo ročně. Čím nižší je frekvence plateb pojistného, tím nižší je pro pojistníka cena povinného ručení. Důvod je v tomto případě zřejmý - pokud jednorázově uhradíte pojistné za celý rok, pro pojišťovnu to znamená jistotu, že u ní nejspíše po celý rok zůstanete, a navíc od vás nebude muset každý měsíc požadovat pojistné.

5. Flotilové pojištění pro více aut

Pokud máte ve svém vlastnictví či ve vlastnictví společnosti alespoň pět vozidel, určitě si sjednejte takzvané flotilové pojištění . Jedná se o speciální formu pojištění, kdy je více vozidel pojišťováno v rámci jedné společné pojistné smlouvy. Pojistitel zpravidla nacení vozidla individuálně a připraví speciální nabídku s množstevní slevou, která by jinak nebyla možná.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi