Komerční prezentace

5 rad pro správný výběr domácí klimatizace

5 rad pro správný výběr domácí klimatizace

Na koupi klimatizace na podzim není vůbec pozdě, ba naopak. Vestavné klimatizace (někdy také nástěnné nebo splitové) mohou kromě účinného chlazení přes léto dobře posloužit jako přídavný zdroj vytápění během chladných měsíců. Některé z nich mají filtry, které dokážou čistit vzduch. Tuhle výhodu oceníte zejména, pokud jste alergici, a zároveň si tak vyčistíte domov od bakterií i organických těkavých látek, které létají vzduchem.

Mobilní vs. vestavné klimatizace

Na trhu je dostupné velké množství klimatizací a máte na výběr mezi mobilním a vestavným typem. Pokud hledáte klimatizaci pro celoroční využití, vyplatí se vám investovat do nástěnné klimatizace. Tyto pevné klimatizace mají dvě části - venkovní jednotku s větrákem a kompresorem a vnitřní (zpravidla menší a hezčí) jednotku, ze které vám proudí ochlazený, nebo naopak teplý vzduch. Mobilní klimatizace jsou sice levnější a přenosné, ale jsou daleko méně účinné a musíte u nich řešit odvod kondenzátu (většinou pomocí hadice ven z okna) a i větší hluk, protože kompresor máte uvnitř místnosti. 

Na topení i chlazení

Vestavné klimatizace umějí nejen chladit, ale protože fungují jako tepelné čerpadlo, šetří náklady za elektřinu nebo plyn na jaře či na podzim, kdy jimi můžete velmi efektivně topit. Díky multisplitové klimatizaci můžete dokonce vytápět nebo chladit až pět místností najednou. Z jedné venkovní jednotky lze rozvést klimatizaci v podstatě do celého domu nebo bytu. V každé místnosti si samozřejmě můžete vybrat různý typ (volně stojící vs. nástěnný) i barvu dle možností výrobce. Mýty o neúsporných klimatizacích vám vyvrátí účet za energie. Např. vestavné klimatizace Daikin vytápějí a chladí s energetickou účinností A+++.

5 rad pro správný výběr domácí klimatizace

Klimatizace a čistý vzduch

Každá kvalitní klimatizace by měla umět filtrovat vzduch. Ať už pasivně přes čistitelné filtry z antibakteriálního stříbra nebo hliníku nebo přes účinnější aktivní filtry, které potřebují přívod energie. V nabídce vestavných klimatizací s filtrací najdete technologie, jež si poradí nejen s alergeny, ale i těkavými organickými sloučeninami (např. formaldehyd), které se uvolňují z podlahových krytin nebo třeba z koberců.

Design potěší

Největší oblibě se těší vnitřní nástěnné klimatizace. Oproti volně stojícím jsou elegantnější a díky montáži na zeď či strop nezabírají prostor na zemi. Výrobci je nabízejí v různých tvarech (hranaté, zaoblené, úzké, ploché), ale i barevných provedeních. Mezi klasiku patří bílá, černá a stříbrná. Některé nástěnné klimatizace získaly prestižní ocenění z oblasti světového designu iF DESIGN AWARD. V době chytrých technologií je samozřejmostí ovládání přes aplikaci v chytrém telefonu nebo týdenní časovač.

S klimatizací usnete bez obav

Bojíte se, že se kvůli hlučnému chodu klimatizace nevyspíte? Ani na to výrobci nezapomněli - domácí klimatizace vynikají tichým provozem okolo pouhých 19 dB. Když je pustíte na maximální výkon, ruch se zvýší na úroveň zapnuté lednice. Nejvíce rámusu nadělá kompresor umístěný ve vnější části klimatizace (na střeše, fasádě, v technické místnosti), takže je dobré nedávat si ji pod okna ložnice.

5 rad pro správný výběr domácí klimatizace





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi