22:00

Pokud v Evropské unii zbankrotuje banka, která působí ve více zemích, není jasné, kdo za ni v budoucnu uhradí závazky. Připustili to vysocí činitelé mezinárodních finančních institucí, včetně představitelů Mezinárodního měnového fondu. V jednotlivých zemích Evropské unie sice existuje dohled, ten se ale většinou nemá k tomu, aby řešil problémy i za hranicemi domovského státu.

"Měli bychom zapojit ministry financí a konfrontovat je s otázkou sdílení zodpovědnosti," navrhuje šéf společnosti Euroclear Nigel Wicks. S fungováním institucionálního rámce při řešení krize finančních institucí napříč zeměmi EU není spokojen ani bývalý předseda Evropského měnového institutu Alexandre Lamfalussy. Podle něj může pomoci i posílení prevence, aby ke krizi nedocházelo.

Za jedno z řešení lze podle Lamfalussyho považovat úlohu Evropské centrální banky (ECB). Ta by měla v rámci EU povinně dohled nad 20 nebo 30 největšími bankami, které fungují ve více členských zemích najednou. To je ale podle některých odborníků až příliš radikální návrh. Caruana si myslí, že by stačila i větší spolupráce mezi dozorovými orgány jednotlivých zemí.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi