19:12

Dvaatřicetiletý polský muž, který je od svých 14 let zcela paralyzován a přežívá jen díky tomu, že je napojen na dýchací přístroje, se písemně obrátil na justici a požádal o dobrovolné ukončení života. O jeho případu informují polská média, která upozorňují, že v Polsku není eutanazie zákonem povolena. Podle některých zdrojů je to poprvé, co se v Polsku oficiálně objevila žádost o uplatnění práva na smrt.

Janusz Świtaj se v roce 1993 stal obětí dopravní nehody, při níž si přerazil páteř. Od té je ochromen a starají se o něj jeho stárnoucí rodiče. Žije s nimi v malém bytě v obci Jastrzebie Zdrój v jižním Slezsku. V dopise úřadům píše, že vyčerpal všechny možnosti léčby. Obává se, že až jeden z jeho rodičů zemře, nebude druhý schopen se o něj postarat. V takovém případě si přeje, aby byl jeho život odpojením od přístrojů ukončen.

Jeho žádost ale nemá příliš šancí uspět, protože eutanazii polská legislativa nepřipouští. Nemocný sice může odmítnout napojení na přístroje, které ho mají udržet při životě, ale jakmile je už na ně napojen, nemůže nikdo rozhodnout o odpojení, pokud je pacient na živu.


 

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi