18:21

Američtí vojáci dnes podnikli západně od Bagdádu razii v továrně na výrobu bomb používaných k pumovým atentátům. Pět budov objektu bylo napěchováno bombami s propanem a chemikáliemi. Mluvčí americké armády William Caldwell řekl, že dva nedávné útoky, při nichž byly využity i chemické látky, svědčí o změně taktiky iráckého odboje. Krutost těchto útoků však podle Caldwella obrací veřejné mínění proti pachatelům.

"Je surové, jestliže je strach mezi Iráčany podněcován chemickými útoky," uvedl mluvčí.
Tato nová taktika je prý pro povstalce kontraproduktivní, protože mezi Iráčany přibývá lidí ochotných upozornit koaliční vojáky na rebely. Jeden z těchto tipů údajně přivedl americké vojáky k továrně na bomby u Fallúdže. Kromě propanu a běžných chemických látek zde našli tři automobily, do nichž pyrotechnici montovali nálože.

Caldwell poukázal na středeční útok, při němž atentátníci odpálili auto, které vezlo láhve s plynným chlorem. O život přišlo pět lidí a 55 se ocitlo v nemocnici s dýchacími potížemi a svědícíma očima. Při úterním útoku, při němž byla bomba umístěna přímo na cisterně s chlorem, bylo touto chemickou látkou zasaženo 150 lidí; 60 z nich je stále v nemocnici.
Mluvčí irácké armády Kásim Músáví souhlasí, že teroristé přešli k nové taktice. "Chtějí zabít co nejvíce civilistů a vyvolat mezi lidmi paniku. My jsme ale stejně přizpůsobiví jako oni a jejich nové taktice se umíme postavit," podotkl.


 


function processSave () { var save = document.open ("", "temp", "height=100,width=400"); var agent = navigator.userAgent.toLowerCase (); var encoding = 'windows-1250'; var eols = 'crlf'; if (agent.indexOf ("linux") != -1) { encoding = 'iso-8859-2'; eols = 'lf'; } save.document.open (); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln ('Save'); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.write ('Filename: ' + document.process_form.export_file.value); save.document.writeln (' '); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.writeln (''); save.document.saveform.submit (); }

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi