17:12

Představitelé Německa a Francie Angela Merkelová a Jacques Chirac se na schůzce v německém Mesebergu postavili za výrobce letadel Airbus, distancovali se však od jasného stanoviska, zda podpoří i plánované propouštění. Takové rozhodnutí je prý na managementu Airbusu.

Právě otázka propouštění byla na schůzce horkým tématem. Airbus má závody ve více zemích Evropské unie a vláda každé z nich se snaží, aby se propouštění dotklo té její země co nejméně. Merkelová s Chirakem tedy uvedli, že by propouštění mělo být vyvážené, aby na ně nedoplatila některá země více a jiná méně.

Francouzský premiér Dominique de Villepin začátkem týdne řekl, že Airbus uvažuje o propuštění asi deseti tisíc zaměstnanců. To by bylo zhruba 18 procent z celkové pracovní síly. Němečtí představitelé však uvedli, že takový údaj nemohou potvrdit. "Pro tento evropský projekt je zde jasná politická podpora, hlavně ze strany Německa a Francie," řekla Merkelová. "Nepřejeme si, abychom museli tak obtížnému rozhodování čelit znovu. Konkurenceschopnost podniku je pro nás zcela prioritní záležitostí," dodala.


 

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi