15:16

Policisté vybrali při úterní kontrolní akci od řidičů 1,2 milionu korun. Dále uložili pokuty v hodnotě 1,3 milionu korun, které budou muset neukáznění automobilisté zaplatit později. Z téměř 4000 přestupků se zhruba čtvrtina týkala překročení rychlosti. Akce se zaměřila zejména na používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. Obdobné hromadné kontroly se v ten samý den uskutečnily i v dalších evropských zemích. Údaje zveřejnilo na svých webových stránkách policejní prezidium.

V Česku zhruba 1700 nasazených policistů zkontrolovalo 22.000 aut a zjistilo 3900 přestupků. Přibližně 1100 se týkalo nedodržení povolené rychlosti. Nepoužití bezpečnostních pásů policisté odhalili v 678 případech. Třetím nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidla. Technické závady mělo 583 kontrolovaných aut.

Policejní statistika registruje dále 15 případů nepoužití dětské autosedačky. Kontroly odhalily 16 řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu. Policisté uložili 24 pokut kvůli chybějící dálniční známce. Na jízdu bez řidičského průkazu doplatilo 54 řidičů.

Policisté vypátrali jedno odcizené vozidlo a šest hledaných a pohřešovaných osob. Zjistili i 25 pachatelů trestné činnosti. Akce se uskutečnila pod hlavičkou sítě evropských dopravních policií TISPOL.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi