14:15

Letošní zima v Rakousku vejde do dějin jako nejteplejší za dobu soustavných měření teplot, tedy od roku 1873. Podobně je na tom i Švýcarsko, kde se záznamy vedou od let 1864 až 1865. Informovaly o tom švýcarský Federální úřad pro meteorologii a klimatologii a rakouský deník Der Standard s odvoláním na rakouský Centrální úřad pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG).

Ve Švýcarsku bylo letos v zimě v průměru o tři stupně tepleji než v období 1961 až 1990. Tamní meteorologové navíc upozornili, že teploty se v této alpské zemi vyhlášené pohledy na zasněžené majestátní velehory potýkají od půlky 70. let. Nejvíc je to prý patrné v níže položených oblastech - například v Curychu, kde v zimě jen dva dny sněžilo.

V pátek navíc jeden švýcarský expert upozornil, že některé z 1800 švýcarských ledovců mohou kvůli oteplování klimatu do roku 2050 zmizet. "Mezi lety 1850 a 2000 se ledovce zmenšily o 50 procent, z toho o 15 procent v posledních 15 letech. Při tomto tempu je možné čekat, že některé z nich do roku 2050 zcela zmizí," řekl Wilfried Häberli z Bernské univerzity.

Podle rakouských meteorologů je obzvlášť pozoruhodné, že rekordně teplá zima následovala po nejteplejším podzimu za posledních více než 100 let.

Končící meteorologická zima, trvající po dobu zimních měsíců prosince, ledna a února, byla v Rakousku výrazně teplejší než dosud nejteplejší zaznamenaná zima na přelomu let 1915 a 1916, kdy bylo ve Vídni v průměru plus 3,7 stupně Celsia. "Letos to bylo pět stupňů," informoval klimatolog Helmut Derka. "Už tato hodnota je mimořádná. Ale že na nejteplejší podzim rovnou navázala nejteplejší zima, je velmi zvláštní. Z posledních osmi měsíců nebyl výrazně nad průměrem pouze srpen," konstatoval Derka.

Zima letos pokořovala rekordy v hlavních městech jednotlivých spolkových zemí Rakouska. Podobně teplo jako ve Vídni bylo také v dolnorakouské metropoli Sankt Pölten a v burgenlandském Eisenstadtu. V metropoli Vorarlberska Bregenz na západním okraji alpské republiky byl dosavadní rekord 3,8 stupně z meteorologické zimy 1915/16 "vylepšen" na rovné čtyři stupně. Stejně tomu bylo v Salcburku, kde byla hodnota 2,9 z teplotně dosud rekordní zimy překonána o půl stupně Celsia.

Jedinou výjimkou mezi velkými rakouskými městy je Innsbruck. V tyrolské metropoli údajně nestačil aktuální teplotní průměr 1,9 stupně nad nulou na pokoření nejteplejší meteorologické zimy z let 1997/98.

Meteorologická zima se časově neshoduje se zimou kalendářní. Ta začala 21. prosince a skončí až 21. března.

Rovněž topná sezona v období od září 2006 do konce tohoto měsíce byla v Rakousku údajně nejméně náročnou za posledních 135 let. Druhou nejméně nákladnou z hlediska vytápění byla sezona 2000/2001 a třetí 2001/2002, kdy se však protopilo o 20, potažmo 23 procent více energie než v uplynulých měsících.

Ernest Rudel z klimatologického oddělení ZAMG přesto upozorňuje, že uplynulé rekordně teplé měsíce ještě nelze dávat do souvislosti s globálním oteplováním. To by naznačovala až "kumulace" více teplých zim po sobě.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi