13:28

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při jednání s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem požádal o podporu a pomoc pro oživení mírového procesu mezi Izraelem a palestinskou vládou národní jednoty. Informuje o tom agentura AFP.

"Zabývali jsme se budoucností mírového procesu" mezi Izraelci a Palestinci a "očekáváme vaši podporu", prohlásil Abbás na tiskové konferenci po skončených rozhovorech v Elysejském paláci.

Chirac zdůraznil, že se různí aktéři musejí zasadit o to, aby byla uvedena v život dohoda o palestinské vládě národní jednoty, uzavřená nedávno v saúdskoarabské Mekce.

Dosavadní palestinskou vládu extremistického hnutí Hamas Západ bojkotoval a zastavil jí přísun finančních prostředků. Důvodem je to, že Hamas striktně odmítá uznat Izrael a dodržovat dříve uzavřené izraelsko-palestinské dohody.

Podle Chiraka uznání obou států, tedy izraelského i palestinského, je jediný rozumný způsob, jak dospět k míru, "jejž by případně podpořilo mezinárodní společenství".

Rovněž Abbás zopakoval mimo jiné, že bude usilovat o řešení na základě dvou států i o dodržování podepsaných dohod. Současně odmítl terorismus a násilí jako prostředky k dosažení cíle.

Paříž byla poslední zastávkou palestinského předáka po evropských zemích. Kromě Británie a Německa jednal také v Bruselu. Na cestu se vydal po trojstranném jednání v Jeruzalémě s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi