13:13

S křečemi v břiše odvezli po 11 dnech držení hladovky na jednotku intenzivní péče (JIP) v Nemocnici Na Františku taxikáře Zdeňka Ponerta, který protestoval proti magistrátu. Píše to Mladá fronta Dnes v pražské příloze. Ponert patří k taxikářům ze Staroměstského náměstí, kteří mají na dveřích auta napsáno, že si účtují až 99 korun za kilometr.

"Kluci, co tam s ním byli, mu zavolali záchranku," řekl MfD předseda odborového svazu Taxi Praha Pavel Jelínek. Ponertovi v lednu odebral magistrát licenci. Porušil vyhlášku města, která stanoví maximální cenu za kilometr na 28 korun. Ponert zahájil svoji hladovku 10. února. Chce zpátky svoji licenci.

"Pan Ponert byl třiatřicetkrát přistižen při páchání přestupku a třikrát dostal pokutu celkově za devadesát tisíc," uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek. Ponert se hájí tím, že nařízení města je vykořisťováním a že taxikář je podnikatel jako každý jiný. "Je to o dohodě, cenu máme na dveřích, ale to je maximální cena. Se zákazníkem se předem domluvíme, za kolik ho kam dovezeme, aby to pokrylo naše náklady," řekl dříve taxikář.

Magistrát vede spor o stanoviště na Staroměstském náměstí s firmou Sedop, která na svých vozidlech inzerovala sazbu 99 korun za kilometr. Firma se obrátila na soud, který předběžným opatřením zakázal úřadu činit se stanovištěm jakékoli kroky.

Více než tři čtvrtiny Pražanů vnímají situaci kolem pražské taxislužby jako velmi důležitý problém hlavního města. Přes 80 procent obyvatel Prahy podle průzkumů souhlasí s vyhláškou, která stanovuje maximální ceny za kilometr. Někteří pražští taxikáři chtějí prosadit zrušení cenové regulace u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi