12:39

V Praze se sešli zástupci studentů zemí takzvané visegrádské čtyřky. Debatovali o aktuálních problémech, které je trápí. Čeští zástupci za své prioritní téma označili odstranění hranice 26 let pro čerpání studentských výhod. Setkání uspořádala Studentská komora Rady vysokých škol České republiky.

"Studentská komora Rady vysokých škol ČR již před pár měsíci schválila návrh reformy, která by měla odstranit diskriminační hranici 26 let z našeho právního řádu," řekla mluvčí a místopředsedkyně komory Savina Finardi. Starší vysokoškoláci jsou podle ní znevýhodněni, musejí si například platit zdravotní pojištění. Studenti proto chtějí přesvědčit politiky, aby tuto hranici zrušili.

"Naším hlavním cílem je to, aby systém vysokoškolského vzdělávání byl otevřený a přístupný," uvedla Finardi. Starším studentům, kteří se například rozhodli pro magisterský program až po několika letech v zaměstnání, však podle ní věková hranice jejich situaci komplikuje a odrazuje je od studia. O stejnou změnu usiloval i náměstek minulé ministryně školství Miroslavy Kopicové, sociolog Petr Matějů.

"Obecně je dobré zdůraznit sociální dimenzi studia," popisovala Finardi strukturu témat, kterými se budou zástupci studentských reprezentací na svém setkání zabývat.

Maďarští kolegové informovali ostatní účastníky o snaze tamních politiků zavést školné, v Polsku zase studenty trápí problémy kolem příspěvku na jízdné. "Nejbližší kooperace je ale samozřejmě s našimi přáteli ze Slovenska," dodal pořadatel konference Václav Vrba.

Setkání, jehož cílem je prohloubit spolupráci studentů v zemích střední Evropy, se koná v budově Českého vysokého učení technického (ČVUT) a skončí v neděli.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi