11:37

Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech sedmadvacetiletého muže, který od loňského podzimu okradl v Brně 20 seniorů. K důchodcům se vloudil do jejich bytů pod záminkou, že je technik telekomunikační firmy. Seniory nechal při údajné kontrole připojení koukat na blikající diodu. Mezitím jim prohledal byt a vzal peníze či šperky. Škody se odhadují na více než 200.000 korun. Muži hrozí až tři roky vězení, řekl kriminalista Jindřich Kučera.

"Pachatel si hledal oběti ve Zlatých stránkách, a to podle křestních jmen. Vybíral si ta, která se dříve používala, jako například Anastázie nebo Jindřiška," řekl. Muž touto cestou hledal starší lidi.

Seniorům předem zatelefonoval s tím, že je navštíví technik, který změří připojení a vrátí přeplatek. Důchodci příchozího pouštěli do bytů. Pachatel jim vystavoval padělané poštovní poukázky na přeplatky. Pak navrhl kontrolu připojení.

Muž si k tomuto účelu vyrobil z běžné dobíječky na mobilní telefon a diody zařízení, které při fingované kontrole zapojil. Dioda začala záhy blikat. Pachatel poté požádal důvěřivého seniora, aby sledoval, zda světlo nezhasne. Tím oběť zaměstnal na dobu, která mu stačila k prohledání celého bytu.

Zadrženého znají policisté jako "párátkového" zloděje. V roce 2005 okrádal obyvatele brněnských činžovních domů tak, že jim párátkem zablokoval spínač zvonku u vchodu do domu. Když majitel vyběhl ven, aby spínač vypnul, prohledal mu zloděj byt a ukradl cennosti. Muž byl propuštěn z vězení loni v létě. Záhy se podle policie pustil do okrádání seniorů.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi