11:33

Případ trojice mužů stíhaných za lichvu a vydírání míří k pražskému městskému soudu. Pavel Liska, Miloš Jakubíček a Petr Šlehofer se totiž odvolali proti loňskému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3. Jeho senát poslal Lisku na pět let do vězení a jeho údajným komplicům vyměřil tříleté tresty vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let. Obvodní soud trojici také uložil, aby lidem podle svých sil uhradili škodu, kterou jim způsobili.

Obžalovaní s rozsudkem nesouhlasí, státní zastupitelství žádné odvolání nepodalo, řekla předsedkyně prvoinstančního senátu. U čtvrtého obviněného, kterého obvodní soud obžaloby zprostil, je už podle soudkyně rozsudek pravomocný.

Případ se dostal do povědomí veřejnosti v úplně jiných souvislostech. Poté co se objevilo podezření, že Jakubíček naváděl vysoké důstojníky pražské policie k tomu, aby vyšetřování jeho případu ovlivnili. Někdejší policisté Zdeněk Pichlík a Petr Šíma byli kvůli tomu obviněni. Stíhán je i Jakubíček. Po policistech prý chtěl, aby působili na vyšetřovatele, žalobce a obvodního soudce, kteří se údajnou lichvou zabývali. Vyšetřování této aféry dosud neskončilo - Šíma ale před časem zemřel, takže jeho stíhání bylo zastaveno..

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi