09:39

Ceny průmyslových výrobců se v lednu meziročně zvýšily o 2,8 procenta. V prosinci minulého roku vzrostly o 2,6 procenta a za celý rok 2006 v průměru o 1,6 procenta.

Oznámil to ve středu Český statistický úřad. Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců v lednu zvýšily o 1,2 procenta, což je nejvyšší růst od října 2000.

Meziročně se zrychlil hlavně růst cen elektřiny, plynu a vody, a to na 7,4 procenta z 6,6 procenta v prosinci. Tempo růstu cen základních kovů, hutních a kovodělných výrobků stouplo na 6,9 procenta z 5,3 procenta. Výrazný pokles o 7,5 procenta zaznamenaly ceny koksu a ropných produktů, které v prosinci zůstaly meziročně beze změny.

Meziměsíčně výrazněji stouply ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody a také ceny uhlí, lignitu a rašeliny. Naopak ceny koksu a rafinerských výrobků již šestý měsíc klesají; v lednu byly meziměsíčně nižší o 6,2 procenta.

Ceny zemědělských výrobců se v lednu meziročně zvýšily o 11,8 procenta po prosincovém růstu o 8,1 procenta. Ceny rostlinných výrobků přitom vzrostly o 31,3 procenta v důsledku vzestupu cen brambor o 174,0 procenta. Ceny živočišných výrobků naopak meziročně klesly o 4,2 procenta.

Ceny stavebních prací byly v lednu o 3,2 procenta vyšší než ve stejném měsíci předchozího roku. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví meziročně stouply o 3,9 procenta.

Tempo meziroční růstu cen tržních služeb v podnikatelské sféře v lednu zpomalilo na dvě procenta z prosincových 3,2 procenta. Ceny za podnikatelské služby a služby v oblasti nemovitostí a pronájmu stouply o 3,1 procenta, v nákladní dopravě a skladování o 1,8 procenta.

Indexy cen výrobců se od letošního ledna počítají na nové váhové struktuře roku 2005. Revizí výpočtu se nemění cenové indexy průmyslových výrobců a stavebních prací publikované do prosince 2006. Indexy cen zemědělských výrobců a tržních služeb pro období leden 2005 až prosinec 2006 ztrácejí revizí svoji platnost a nebudou již dále používány. Jsou nahrazeny nově publikovanou časovou řadou pro toto období se základnou, která odpovídá průměru roku 2005, upozornil ČSÚ.

V pětadvacítce zemí Evropské unie se podle údajů Eurostatu ceny průmyslových výrobců v prosinci minulého roku meziročně zvýšily o 3,3 procenta. Proti předchozímu měsíci však ceny v EU klesly o 0,1 procenta.

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi