Pohádka o Arnoldovi

Pohádka o Arnoldovi

 

Je Arnold Schwarzenegger tak chytrý, nebo má tak nestydatou kliku? Na začátku týdne vyšlo najevo, že kalifornský guvernér při rozhovorech se svými poradci nešetří ostrým slovem na adresu svých kolegů-republikánů i oponentů-demokratů. Jeden je prolhaný až za uši, druhý beznadějný obstrukcionista, třetí nemá ponětí o realitě a všichni dohromady jsou v Arnoldových očích banda tupců, protože mu brání srovnat rozpočtový schodek a dohodnout se na ještě dalších obecně prima věcech. Citát není doslova přesný, ale ducha originálu zachycuje věrně. Kdosi vtipný záznam rozhovoru pustil do novin, přestože podle všeho byl volně ke stažení na internetových stránkách Schwarzeneggerova „guveanéaského úžadu“ (jak by z jeho úst zaznělo pěknou steieráckou angličtinou). Kdo přesně je v tom příběhu za blázna, ještě není jisté.

 

Vylučovací metodou, milý Watsone: buď záznam pustili do oběhu Schwarzeneggerovi lidé (aby ukázali, že Guvernátor je správný chlap), ale dokázali to navléknout tak, aby to nepůsobilo jako jejich vlastní reklama. Pak by platila verze o ďábelské vychytralosti svalovcově. Nebo nahrávku poslali do novin demokraté a Arnold má štěstí, že nemluvil o špinavých Mexičanech, o ženách, homosexuálech a dalších věcech, na nichž se s většinou Kaliforňanů neshodne.

 

A pak je tu třetí možnost: že totiž Schwarzenegger je skutečně úplně rozumný chlapík, přinejmenším ve srovnání s kariérními politiky, s nimiž musí vycházet. To by bylo mimořádně zábavné. Arnie postupoval od neduživého nacistického synka, přes globálního steroidového svalouše, po hollywoodského semiautomatického rabijáta; jestli je to pro vysokou státní funkci lepší kvalifikace než desítky let strávené v politice, je tady o čem přemýšlet. (Ano, také můžete namísto přemýšlení říct, že „ten pán je Rakušan, ne?“, zejména pokud vaší hlavní charakteristikou je narcisismus na druhou, ale pak vám není pomoci.)

 

A když jsme u toho, co zlého by se stalo, kdyby si Američané změnili ústavu, aby se Arnold alespoň mohl pokusit kandidovat na prezidenta? Bezvýznamnější politickou podporu ještě nikdo nikdy nedostal, ale přesto: Deylí Telegraf si myslí, že by to bylo prima. 

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi